Αντίδραση στο Χ.Α. με τράπεζες και FTSE, αλλά με μικρό τζίρο

Αντίδραση στο Χ.Α. με τράπεζες και FTSE, αλλά με μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά αντιδρά σήμερα Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να διορθώσει μέρος των απωλειών που έχει καταγράψει στο τελευταίο – έντονα πτωτικό – τριήμερο. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης όμως είναι ο περιορισμός του τζίρου, στοιχείο που δείχνει ότι η αντίδραση πρωτίστως προέρχεται από την παύση των πωλήσεων παρά από τις ισχυρές αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Θυμίζουμε ότι και οι τρεις έως τώρα συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι πτωτικές, καθώς χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση -1,43%, την Τρίτη είχε απωλέσει 2,04% και τη Δευτέρα -0,78%. Το Χ.Α. λοιπόν έχει συμπληρώσει 3ήμερο απωλειών, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 4,19% (κλείνοντας χθες σε χαμηλό ενάμιση μήνα) και το δείκτη των τραπεζών στο -8,17%!

Οι τράπεζες ειδικά το τελευταίο διήμερο βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς την Τρίτη έχασαν έως και 7,59% της αξίας τους, ενώ χθες έκλεισαν με πτώση έως 6,16%,
έχοντας χάσει (πλην της Alpha Bank) τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου!

Σήμερα καταγράφεται και μικρή εξομάλυνση στο ιταλικό χρηματιστήριο που χθες υποχώρησε περί το 2,30%, συμβάλλοντας στην εν γένει ανησυχία και στην Ελλάδα.
Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. κάνουν προσπάθεια αντίδρασης, συνεπικουρούμενες από την πλειονότητα των blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης κινείται από την αρχή της συνεδρίασης ανοδικά διαπραγματευόμενος στις 794 μονάδες με άνοδο 0,84%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς που χθες πιέστηκε άνω του 6% σήμερα προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 4,01%, η Εθνική κερδίζει 1,75%, η Eurobank +1,77% και η Alpha Bank +0,86%.

Στο χώρο των blue chips κέρδη άνω του 2% καταγράφουν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Aegean Airlines και Folli Follie, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Σ' ό,τι αφορά τη Folli Follie κάνει προσπάθεια να μπει «φρένο» στην περαιτέρω κατακρήμνιση, καθώς ο τίτλος προέρχεται από 5ήμερο απωλειών, ενώ χθες έχασε 3,92%, την Τρίτη -10,51% και τη Δευτέρα 3,73%! Σήμερα ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 7,02 ευρώ με άνοδο 2,33%, με την κεφαλαιοποίηση στα 470 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά αντιδρούν οι δύο από τις τρεις μετοχές του ομίλου Intracom μετά τις πρόσφατες πιέσεις. Πιο αναλυτικά, η Intralot ενισχύεται κατά 4,98% και η Intracom Κατασκευές κατά 2,97%.

Κέρδη επίσης καταγράφουν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Υγεία, MIG, Attica Bank, ΟΛΘ και Πλαίσιο, ενώ υποχωρούν οι Fourlis, J&P Άβαξ, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, γίνεται επίσης προσπάθεια αντίδρασης, με 49 ανοδικές μετοχές και 18 πτωτικές.