Άντεξε τους κραδασμούς το ΧΑ κρατώντας τις 910 μονάδες

Άντεξε τους κραδασμούς το ΧΑ κρατώντας τις 910 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι οι αγορές – πλέον – έχουν μάθει να ζουν και να «επιβιώνουν» εν μέσω εξαιρετικά απρόσμενων γεωπολιτικών και άλλων κρίσεων κάνει και η παρούσα συγκυρία διεθνώς, με τα χρηματιστήρια να δείχνουν τρομερή ανθεκτικότητα κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ή στα υψηλά πολλών ετών, αλλάζοντας τους «κανόνες» που ίσχυαν όλες τις περασμένες δεκαετίες.

Παρά τη ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ύστερα από τα χθεσινά αντίποινα της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ με τους Φρουρούς της Επανάστασης - ένα επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν – να εκτοξεύουν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης του αμερικανικού στρατού στην ιρακινή επικράτεια, οι αγορές, σε Ευρώπη και Αμερική, δείχνουν ψυχραιμία.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες, όμως σταδιακά περιόρισαν τις πιέσεις και μετά το μεσημέρι γύρισαν σε θετική τροχιά, ενώ ανοδικά κινούνται στο ξεκίνημα και οι τρεις δείκτες της Wall Street ύστερα από τη χθεσινή – απολύτως ελεγχόμενη – διόρθωση.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης έδειξε στοιχεία ανθεκτικότητας και καλής άμυνας, καθώς όχι μόνο κράτησε τις 900 μονάδες, αλλά τελικώς έκλεισε πάνω και από τις 910 μονάδες που είναι ακόμη πιο θετική εξέλιξη. Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο «έχασε» τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της αργίας των Θεοφανίων, οπότε σήμερα – επηρεασμένο και από τα πακέτα με discount στις τράπεζες – δέχτηκε πιέσεις που όμως δεν «κατέστρεψαν» τα έως τώρα κεκτημένα.

Είναι σαφές ότι ακόμη οι δυνάμεις των... short δεν έχουν ενεργοποιηθεί - αναμένοντας ίσως περισσότερους και πιο χειροπιαστούς καταλύτες – με τους αγοραστές να κρατούν τον έλεγχο του momentum, παρ' ότι σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για διόρθωση υπάρχουν και μάλιστα μεγάλα. Οι αγορές βεβαίως έχουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους... νόρμες και ποτέ δεν κάνουν αυτό που φαντάζει προσφιλές ή πιο πιθανό στους περισσότερους.

Πάντως και σε ό,τι αφορά το Χ.Α., εξυπακούεται ότι παρά το θετικό momentum της οικονομίας και την προσμονή για σταδιακή ωρίμανση των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης, αν αλλάξει το σκηνικό διεθνώς και υπάρξει γενικευμένο «σήμα» διόρθωσης, σε καμιά περίπτωση δε θα μπορέσει να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 914,17 μονάδες με πτώση 1,14% και αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας, καθ' ότι στο ξεκίνημα – εν μέσω μεγάλης ανησυχίας και «ουράς» πωλήσεων – ο κεντρικός δείκτης «βούτηξε» έως το χαμηλό των 904,84 μονάδων όταν υποχωρούσε έως 2,15%.

Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 260,18 εκατ. ευρώ, όμως τα 187,84 εκατ. ευρώ, ήτοι το 72,43% του συνολικού τζίρου ήταν πακέτα στις Εθνική και Eurobank (περίπου τα 186,5 εκατ.) και τα υπόλοιπα στην Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών έφτασε στα 72,34 εκατ. ευρώ, επίδοση που δε θεωρείται μικρή, ενώ είναι η μεγαλύτερη για το νέο έτος.

Τα πακέτα σε Εθνική και Eurobank

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά και στο φινάλε και τις δημοπρασίες έλαβαν χώρα πακέτα σε Εθνική και Eurobank. Τα πακέτα έγιναν με σημαντικό discount κάτι που πίεσε εξ αρχής τις μετοχές και έδωσε... κατεύθυνση σε όλη την αγορά.

Στη Eurobank αρχικά έγιναν τέσσερα πακέτα από 25.374.614 μετοχές έκαστο, στην τιμή των 0,84 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 85,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος και τις δημοπρασίες (17:14 μ.μ.) άλλαξαν χέρια επιπλέον 4.905.000 μετοχές συνολικής αξίας 4,13 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική έγιναν δύο πακέτα 16 εκατ. μετοχών το καθένα, στα 2,807 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία των συναλλαγών να φτάνει στα 89,8 εκατ. ευρώ (44,9 εκατ. το κάθε πακέτο).

Τα πακέτα αντιστοιχούν στο 3,50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας και στο 2,74% του μετοχικού κεφαλαίου τηςΒ Eurobank. Συνολικά στην Εθνική διακινήθηκε τζίρος 106,12 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 37,73 εκατ. τεμαχίων και στην Eurobank διακινήθηκε τζίρος 100,23 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 119 εκατ. τεμαχίων. Η Eurobank έκλεισε στα 0,8410 ευρώ με πτώση 5,51%, ενώ η Εθνική έκλεισε στα 2,83 ευρώ με πτώση 4,71%. Ήταν οι δύο μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση σήμερα στον FTSE 25, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 1,96% και 1,28% αντίστοιχα.

Η εικόνα της υπόλοιπης αγοράς

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.280,27 μονάδες με πτώση 1,19%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 839,01 μονάδες με πτώση 3,39%, ενώ ο Mid Cap μπόρεσε και διαφοροποιήθηκε κλείνοντας στις 1.209,65 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.

Στον Large Cap πέρα από τις τράπεζες, θετικά έκλεισαν δίνοντας στήριγμα οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis και Σαράντης, ενώ σημαντικές πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η Ελλάκτωρ και άνω του 2% η Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση πλέον του 1% είχαν τίτλοι όπως Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον Mid Cap ξεχώρισε η MIG με άνοδο 5,33%, η Quest Συμμετοχών στο +2,33%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Cenergy Holdings, AVAX, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή και Attica Bank. Στον αντίποδα, πτώση είχαν τίτλοι όπως Intracom Holdings, Intralot, Intrakat, Autohellas, Profile και Ικτίνος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ευρύτερη αγορά, παρά την πτώση του Γ.Δ., των τραπεζών και του Large Cap, η εικόνα ήταν εν πολλοίς μοιρασμένη, καθώς 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.