Άντεξε η Ευρώπη, εξισορρόπηση στη ζώνη των 630 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άντεξε η Ευρώπη, εξισορρόπηση στη ζώνη των 630 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα στοίχημα για τις ευρωπαϊκές αγορές – και κατ'' επέκταση και το Χ.Α. - μετά το μεγάλο ξεπούλημα που έλαβε χώρα χθες και στους τρεις δείκτες της Wall Street. Ήταν μια κομβική συνεδρίαση, όπου θα αποδεικνύονταν αν υπήρχαν δυνάμεις… άμυνας και αυτοσυντήρησης, ή θα πηγαίναμε σε πιο γενικευμένο – παγκόσμιο – ρήγμα στις αγορές, που θα σήμαινε και πολλά για τη συνέχεια.

Τελικώς, οι ευρωπαϊκές αγορές άντεξαν τους κραδασμούς, αυτονομήθηκαν και διαχειρίστηκαν ψύχραιμα την κατάσταση. Ως φαίνεται, θεωρήθηκε από τους διαχειριστές και τα μεγάλα «σπίτια» πως το χθεσινό μεγάλο ξεπούλημα στη Wall Street ήρθε πρωτίστως από εσωτερικής «καύσης» παράγοντες, όπως η ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία προχωρά σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, με ό,τι επιπτώσεις θα συνεπάγεται αυτό.

Παρ'' ότι λοιπόν στην Ασία οι δείκτες έκλεισαν με εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, η Ευρώπη άντεξε, με τις αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά, ενώ με διαθέσεις ισχυρής αντίδρασης άνοιξαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street.

Εντός αυτού του κλίματος και τηρουμένων των αναλογιών το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ψυχραιμία σήμερα, κρατώντας τα περισσότερα εκ των χθεσινών κερδών του, παρ'' ότι σε κάποια blue chips υπήρξε πτώση. Βεβαίως, το κλείσιμο ήταν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, ενώ μεικτή ήταν η τελική εικόνα στις τράπεζες, παρ'' ότι αρχικά σύσσωμος ο κλάδος ενισχύονταν περί το 5%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633,46 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 640,56 μονάδες και χαμηλό στις 628,11 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,51 εκατ. ευρώ, με τα 3,35 εκατ., ήτοι το 9% του συνόλου, σε πακέτα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.670,09 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 522,20 μονάδες με άνοδο 0,86%, ενώ ο Mid Cap μετά τη χθεσινή άνοδο επέστρεψε στη γνώριμη πτωτική του εικόνα, υποχωρώντας κατά 0,32% στις 993,20 μονάδες.

Στις τράπεζες, η εικόνα στο τέλος ήταν αλλαγμένη έναντι της εκκίνησης Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 3,48% παρ'' ότι έφτασε να κερδίζει έως 5,89%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,30% παρ'' ότι έφτασε έως το +6,89%, η Eurobank υποχώρησςε 1,79% ενώ αρχικά κέρδιζε έως 3,13%, ενώ η Εθνική έκλεισε στο -0,07% ενώ έφτασε έως το +3,38%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips ολική επαναφορά υπήρξε σήμερα για τη Motor Oil που μετά από διήμερο έντονων πιέσεων λόγω ρευστοποιήσεων ισχυρού πωλητή, σήμερα επέστρεψε με άνοδο 4,65% στα 21,40 ευρώ. Θετικά έκλεισαν επίσης οι Viohalco, ΟΤΕ, Grivalia Properties, Jumbo, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis. Στον αντίποδα, η Σαράντης μετά το χθεσινό +8,96% σήμερα διόρθωσε σε ποσοστό 4,66%, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος έχασαν άνω του 2%, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Στον Mid Cap πιέστηκαν μετοχές όπως Ικτίνος -3,64%, Intracom Holdings -3,13%, Πλαίσιο -1,55%, Cenergy Holdings -1,47%, Κρι Κρι -1,60% και MLS -1,33%. Θετικά έκλεισαν οι Κλουκίνας Λάππας +4,09%, Ελλάκτωρ +1,07% και Νηρέας +1,62%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Forthnet, Προοδευτική, Lavipharm, Σελόντα, Εικόνα Ήχος, Attica Συμμετοχών, Quest Συμμετοχών και Nexans Ελλάς, ενώ υποχώρησαν οι Newsphone, Αλουμύλ, Γενική Εμπορίου, Centric, Logismos και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.