Ισχυρή ζήτηση για το 7ετές - Υποχωρεί κάτω από 2% το επιτόκιο

Ισχυρή ζήτηση για το 7ετές - Υποχωρεί κάτω από 2% το επιτόκιο

Χαμηλότερα από το αρχικό guidance του 2,1%, και κάτω του 2%, διολισθαίνει το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου, ενώ οι προσφορές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 10 δισ. ευρώ. 

Το βιβλίο προσφορών του ομολόγου, στόχος του οποίου είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί. 

«Στόχος μας είναι επιτόκιο μικρότερο του 2% και καλή ποιότητα επενδυτών», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο liberal.gr, από το συνέδριο του Economist στο οποίο συμμετέχει. 

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα έκδοση από την Ελλάδα, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί, λόγω του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές το οποίο δημιουργούν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση, γεγονός που τροφοδοτεί προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ανάδοχοι της έκδοσης ανέλαβαν ορισμένες από τις πιο έμπειρες τράπεζες, όπως οι αμερικανικές Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch, η βρετανική Barclays, η γερμανική Deutsche Bank, η γαλλική Societe Generale και η ιαπωνική Nomura.

Τρίτη έκδοση

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει μέσα στο 2019 δύο εξόδους στις αγορές. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο όταν άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου και η δεύτερη τον Μάρτιο με 10ετές. Στη δημοπρασία του Μαρτίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,9%. Μάλιστα, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς δεν υπάρχει τέτοια απόδοση στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι προσφορές να ξεπερνούν τα 11,8 δισ. ευρώ.