Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικό ξέσπασμα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο sell off. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 576,51 μονάδες με άνοδο +2,99% κοντά στα υψηλά της ημέρας.

Στο θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα πιθανόν να συντέλεσε και η αλλαγή στάθμισης των δεικτών, όπου ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ συμμετέχουν με υψηλότερους συντελεστές, καθώς επιτρέπει σε κάποια funds (λόγω περιορισμού του καταστατικού τους) την τοποθέτηση τους σε αυτές. Μένει αυτό να αποδειχθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της ΑΛΦΑ έκλεισε με σημαντικά υψηλότερο όγκο από τις προηγούμενες ημέρες και στα υψηλότερα της ημέρας με άνοδο +6,22% στα €2,05, ενώ στη μετοχή της ΕΥΡΩΒ υπήρξαν και σήμερα κάποιες πιέσεις οι οποίες όμως μειώθηκαν για να κλείσει με απώλειες -2,02% στα €0,92.

Ο προβληματισμός συνεχίζεται στις μετοχές των ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, καθώς και σήμερα η αγορά δείχνει να τις έχει αποτίμηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Η μετοχή της ΕΤΕ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα σήμερα κι έκλεισε με απώλειες –22,75% στα €0,326, ενώ η μετοχή της ΠΕΙΡ από την έναρξη της συνεδρίασης έμεινε στο limit down στα €0,227.

Να υπενθυμίσουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να παραμένει έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων αφού υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σχετικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Παρακολουθώντας κάποιος το ταμπλό διαπιστώνει πως το διήμερο sell off υποδηλώνει πως κάποιο αρνητικό νέο πρόκειται να έρθει, αφού οι αγορές από την φύση τους προεξοφλούν. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία το 59% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου το κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί, δηλαδή περίπου €24 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει πως η ελληνική αγορά εξαρτάται άμεσα από αυτούς και πως είναι στην επενδυτική τους φιλοσοφία να μην έχουν ενδοιασμούς,  σχετικά με κάποια ζημιογόνα θέση να την ρευστοποιήσουν Επίσης το σύνολο των ξένων επενδυτών αποτελείται κυρίως από βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία αναζητούν αποδόσεις από περιφερειακά χρηματιστήρια, αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει το καταστατικό τους (σχετικά με την επένδυση σε ένα ρηχό περιφερειακό χρηματιστήριο).

Στην μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις με αποτέλεσμα να προσεγγίσει τα επίπεδα στήριξης των €5,65. Η  μετοχή έκλεισε με απώλειες -1,22% στα €5,68.

Πλέον η στήριξη για τον γενικό δείκτη βρίσκεται στις 516 μονάδες  (χαμηλά από τον Ιούνιο του 2012) με την αντίσταση να τοποθετείται στα επίπεδα των 608,35 μονάδων.

Οι αποτιμήσεις σε πολλές εταιρείες έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές και πλέον μένει να δούμε εάν το σημερινό ανοδικό ξέσπασμα θα έχει και συνέχεια.

Να υπενθυμίσουμε πως το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση 8,346%.

Ο τζίρος στα €127,12 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη οι 56 κινούνται ανοδικά, 39 κινούνται πτωτικά και 160 παραμένουν αμετάβλητες.