Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ μετά το πτωτικό σερί

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ μετά το πτωτικό σερί

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Η ανοδική αντίδραση των ασιατικών δεικτών δίνει περαιτέρω ώθηση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές που «χτίζουν» στη χθεσινή ανοδική τους κίνηση έχοντας ανεβάσει στροφές, κάτι που βοηθάει και το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίσης ανοδική αντίδραση, ύστερα από ένα εξαήμερο πτωτικό σερί που έφερε πτώση 4,76% στο Γενικό Δείκτη και 6% στις τράπεζες. 

Η έως τώρα αντίδραση στο Χ.Α. είναι καλή χωρίς υπερβολές βέβαια και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, ενώ μένει να δούμε τη συνέχεια, αν θα κρατήσουν οι δείκτες και οι μετοχές τα κέρδη τους, ή αν θα πάμε σε συνεδρίαση – ξέσπασμα. Πάντως, ο ρυθμός στην αξία συναλλαγών είναι εξαιρετικός έως τώρα, στοιχείο ασφαλώς ενθαρρυντικό καθώς προσδίδει ποιότητα στην κίνηση. 

Η αγορά βρίσκονταν βραχυχρόνια σε υπερπουλημένα επίπεδα οπότε η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές επιτρέπει μερική τακτοποίηση και εξορθολογισμό αποτιμήσεων και στο Χ.Α. 

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 913 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,13%, με την αξία συναλλαγών ήδη να ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν σύσσωμος ο FTSE 25 κινείται ανοδικά. 

Θυμίζουμε πως χθες Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά κατήλθε έως το χαμηλό των 897,39 μονάδων (-1,48%), εντούτοις στο τέλος έκλεισε οριακά πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων. 

Στο χώρο του Large Cap κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Motor Oil, Lamda Development, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Fourlis, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Eurobank, Τιτάν, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ κ.α. 

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, όπου ξεχωρίζουν τίτλοι όπως AVAX, Attica Bank, Intrakat, ΟΛΠ, Autohellas, Quest Συμμετοχών, Intracom Holdings κ.λπ. Καλή είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς όπου 68 μετοχές ενισχύονται έναντι 16 που υποχωρούν.