Ανοδικά με το βλέμμα στα ρεκόρ η Wall Street

Ανοδικά με το βλέμμα στα ρεκόρ η Wall Street

Ανοδική κίνηση που τους φέρνει ξανά σε πορεία προς τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους ακολουθούν και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο κλείσιμο της εβδομάδας, με την επενδυτική διάθεση να δείχνει πως ανακάμπτει μετά τις «αρρυθμίες» που προκάλεσε η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 31 ετών και η προσοχή να επανέρχεται στα εταιρικά νέα, απουσία κάποιου άλλου καταλύτη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 36.001 μονάδες με άνοδο 0,22, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,12% και διαπραγματεύεται στις 4.654 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 15.738 μονάδες με άνοδο 0,22%.

Βασικής είδηση της εβδομάδας που απασχόλησε την επενδυτική κοινότητα και αναχαίτισε το σερί συνεδριάσεως με διαδοχικά ρεκόρ, ήταν η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Παρόλο που αναμενόταν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο δείκτης έδειξε ότι το κόστος διαβίωσης στη χώρα αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγράψει τα τελευταία 31 χρόνια, έχοντας υπερβεί σημαντικά τις ήδη αρνητικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς θα πρέπει να χαρακτηριστεί μάλλον ψύχραιμη, καθώς οι απώλειες που ακολούθησαν τη δημοσίευση των στοιχείων δεν ήταν εκτεταμένες, ενώ ήδη από την επόμενη ημέρα (χτες) οι δείκτες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.

Όπως επισημαίνει ο Ράντι Φρέντερικ, στέλεχος του Schwab Center for Financial Research, η ετήσια βάση του πληθωρισμού με μέτρο το «ταραγμένο» 2020 σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των μισθών, δείχνουν να περιορίζουν τις αντιδράσεις των επενδυτών απέναντι στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

«Οι εντυπωσιακοί αριθμοί δημιουργούν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, και όντως οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά παράλληλα βλέπουμε τους μισθούς να αυξάνονται επίσης, μάλιστα σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον πληθωρισμό. Συνεπώς, ο πληθωρισμός είναι σίγουρα πραγματικός, αλλά ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο σοβαρός όσο νομίζει ο κόσμος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεδομένης πάντως της επιφυλακτικότητας που είχε επικρατήσει από την αρχή της εβδομάδας, για το σύνολο του πενθήμερου οι δείκτες δείχνουν ότι θα κλείσουν αρνητικά, με απώλειες όμως που πιθανώς δεν θα ξεπεράσουν το 1% σε κάποιον.

Κατά τα άλλα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson (J&J) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διαχωρίσει τα προϊόντα υγείας ευρείας κατανάλωσης από τα φάρμακα για το υπόλοιπο των επιχειρήσεών τους προκειμένου να δημιουργήσει δύο εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται σήμερα κατά 1,8% και βρίσκεται στην κορυφή του Dow Jones.