Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό Dax μάλιστα να ενισχύεται κατά 0,56% και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 τουλάχιστον εβδομάδων. 

Το θετικό κλίμα ενισχύει και η συμφωνία συγχώνευσης της Siemens με την Alstrom, οι οποίες επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό που θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα. 

Άνοδο κατά 0,34% και 0,25% αντιστοίχως καταγράφουν ακόμη ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40, ενώ θετική είναι και η εικόνα στα χρηματιστήρια του Μιλάνο και της Μαδρίτης, με ενίσχυση της τάξης του 0,55% και 0,78%. Ενισχυμένος κατά 0,32% είναι και π πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Αντιθέτως, το ευρώ κινείται σήμερα πτωτικά, δεχόμενο πιέσεις από ένα δολάριο που ισχυροποιήθηκε από τον «χρησμό» της προέδρου της αμερικανικής Fed, Janet Yellen, για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,30% και διαμορφώνεται στα 1,757 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξη τουλάχιστον εβδομάδων.

Πιέσεις, για τον ίδιο λόγο αλλά σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο Brexit, δέχεται και η στερλίνα, με την ισοτιμία της να υποχωρεί κατά 0,49% και να διαμορφώνεται στα 1,3392 δολάρια.

Νωρίτερα, μικτές τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Ασίας. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,31%, ενώ άνοδο της τάξης του 0,56%, κατέγραψε ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, άνοδο κατά 0,88% σημείωνε ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

Οριακά ανοδικά, κατά 0,05% κινήθηκε το χρηματιστήριο της Σαγκάης, ενώ ο Sensex υποχώρησε κατά 0,69%. 

Τέλος, σε επίπεδο πολύτιμων μετάλλων, νέα πτώση καταγράφει η τιμή του χρυσού, κατά 0,45%, για να διαμορφωθεί στα 1.295,90 δολάρια η ουγγιά.