Ανοδικά η Wall Street με στήριγμα από την Boeing

Ανοδικά η Wall Street με στήριγμα από την Boeing

Σε θετικούς ρυθμούς με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά κινείται η Wall Street την πρώτη ημέρα της εβδομάδας των Χριστουγέννων και τον δείκτη Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 100 μονάδες λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της μετοχής της Boeing, έπειτα από την αποπομπή του CEO της, Ντένις Μίλενμπουργκ, στον απόηχο της κρίσης με τα μοντέλα 737 Max.

Τη θέση του θα αναλάβει στις 13 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντέηβιντ Κάλχουν, με τον τίτλο του γίγαντα της παγκόσμιας αερονασιπλοΐας να ενισχύεται κατά σχεδόν 2,5%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,37% στις 28.560 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κερδίζει 0,13% και κινείται στις 3.225 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύεται κατά 0,15% στις 8.938 μονάδες.

Περαιτέρω ώθηση στην αμερικανική αγορά έδωσε η είδηση ότι η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς από την 1η Ιανουαρίου σε 850 εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, από κατεψυγμένο χοιρινό, φαρμακευτικά έως και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν στην επίσημη ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας τους για το εμπόριο, που θα απομακρύνει μεγάλο μέρος από τα «σύννεφα» στις παγκόσμιες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ότι είχε «μια πολύ καλή συνομιλία» με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επί του θέματος, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών.

Στις επιχειρηματικές αποδόσεις, ράλι άνω του 11% πραγματοποιεί η μετοχή της Apache, έπειτα από την ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας ότι ήρθε σε συμφωνία με την γαλλική Total για πεδίο στην Γουϊάνα.

Αντίθετα, βουτιά σχεδόν 10% καταγράφει η μετοχή της Aurora Cannabis, που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο πως αποχώρησε ο CEO της, Καμ Μπάτλεϊ.