Ανοδικά η στερλίνα με την Μέι να «επιβιώνει» της πρότασης μομφής

Ανοδικά η στερλίνα με την Μέι να «επιβιώνει» της πρότασης μομφής

Ανοδική πορεία ακολουθεί σήμερα το βρετανικό νόμισμα, μετά τα χαμηλά 20 μηνών στα οποία είχε υποχωρήσει εντός της εβδομάδας, καθώς η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την παραμονή της στην αρχηγία των Συντηρητικών και κατ''επέκταση στην πρωθυπουργία, έπειτα από την πρόταση μομφής που είχαν υποβάλλει εναντίον της βουλευτές του κόμματος της.

Ειδικότερα, με την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,2% και διαπραγματεύεται στα 1,2651 έναντι του δολαρίου, όπως και 0,2% έναντι του ευρώ στο 0.8987 του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Με την Τερέζα Μέι να έχει «θωρακιστεί» εντός τους κόμματός της για τουλάχιστον ένα χρόνο, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται ξανά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ωστόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μια δύσκολη αποστολή σήμερα, όπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της για να περάσει τη συμφωνία από τη βρετανική βουλή. 

Σύμφωνα πάντως με προσχέδιο τη Συνόδου που διέρρευσε στον Τύπο, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το περίφημο «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία, όχι όμως να αλλάξει το περιεχόμενο ή το πνεύμα της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Μια εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι δύσκολα θα λειτουργήσει ώστε να πειστούν οι «αντάρτες» στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών της Τ. Μέι να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία ήρθε με την Ε.Ε.