Ανοδικά η Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

Ανοδικά η Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, πλην του βρετανικού FTSE 100, μετά τη συμφωνία της... τελευταίας στιγμής μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μία αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επιστρέφει στη χώρα της με εξασφαλισμένες «νομικές διαβεβαιώσεις» οι οποίες εκτιμά ότι θα πείσουν τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη σημερινή ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συμβιβασμός αφορά στο ζήτημα του backstop στα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας και δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή σκληρών συνόρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί με τη σειρά της ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα υποστηρίξει τη συμφωνία που κλείστηκε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την αποχώρησή του αλλά δεν είναι βέβαιη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους τομείς σε θετικό έδαφος και τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται 1%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι RBS, Barclays και Lloyds, λόγω των αλλαγών στη συμφωνία για το Brexit.

Στους επιμέρους δείκτες ο DAX ενισχύεται 0,25% στις 11.571 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει άνοδο 0,2% στις 5.276 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE σημειώνει απώλειες 0,44% στις 7.099.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,11%, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,21% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται οριακά.