Ανοδικά η Ευρώπη μετά την συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Ανοδικά η Ευρώπη μετά την συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να καταθέτουν τις πρώτες τους αντιδράσεις στην συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με κέρδη 0,2%. Οι μετοχές του κλάδου της κοινής ωφέλειας οδήγησαν τα κέρδη, με άνοδο 0,9%, ενώ οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν 0,9%.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρόμμ υπέγραψε μια πρώτη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, η οποία θα καταργήσει κάποιους από τους δασμούς που είχαν επιβληθεί σε κινέζικα αγαθά και θα αυξήσει τις αγορές αμερικάνικων προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He υπέγραψαν την συμφωνία «Πρώτης Φάσης» μεταξύ των δύο χωρών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και θα ενισχύσει την εποπτεία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά και έκλεισε στις 13.429 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,11% στις 6.039 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 7.609 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 23.940 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,64% στις 9.572 μονάδες.