Μπερδεμένη η Ευρώπη με το βλέμμα στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Μπερδεμένη η Ευρώπη με το βλέμμα στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, παίρνοντας ώθηση από την Ασία και από την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά με προβληματισμό απέναντι στα μακροοικονομικά νέα της Γερμανίας και τη μείωση των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 1%.

Εν τω μεταξύ, το Brexit και άλλα πολιτικά γεγονότα παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε την Κυριακή ότι εάν η συμφωνία που συντάχθηκε μαζί με την ΕΕ δεν εγκριθεί αυτόν το μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%, με σχεδόν όλους τους τομείς σε θετικό έδαφος.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό καθώς εκτυλίσσεται ένας νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα λάβουν χώρα την Δευτέρα και την Τρίτη. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες επιθυμούν να συνεργαστούν για να καταφέρουν να αποσπάσουν τη συναίνεση και των δύο προέδρων.

Ακόμη, δήλωσε πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις.

Σ'' αυτό το τοπίο, ο κλάδος των πρώτων υλών οδηγεί τα κέρδη, πάνω από 1%. Ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ως προς τις εξελίξεις στην Κίνα. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας κινούνται επίσης ανοδικά με την ελπίδα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν.

Αντίθετα, ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών σημειώνει τη χειρότερη απόδοση. Η Heineken υποχωρεί έως και 2% αφότου ανακοινώθηκε ότι η Goldman Sachs υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας σε "sell".

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί στις 10.719 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί 0,55% στις 4.7311 μονάδες. Στη Βρετανία, o FTSE 100 υποχωρεί στις 6.769 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,11%, ο ισπανικός IBEX 35 0,19% και ο πορτογαλικός PSI 20 3,32%.

Στα μακροοικονομικά νέα, στη Γερμανία υποχώρησαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Νοέμβριο, καθώς μειώθηκαν 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για πτώση 0,4%.