Ανοδικά η εβδομάδα στο ΧΑ, μηδενίστηκαν οι απώλειες του Νοέμβρη

Ανοδικά η εβδομάδα στο ΧΑ, μηδενίστηκαν οι απώλειες του Νοέμβρη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μέσα σ'' ένα άριστο διεθνές περιβάλλον με τους δείκτες της Wall Street σε διαρκή ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος αυτή την εβδομάδα κινούμενο ανοδικά με αιχμή τις τράπεζες που προσεγγίζουν τις τιμές των ΑΜΚ του 2015, ενώ επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι η υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών των 900 μονάδων.

Ο Γ.Δ. μηδένισε τις απώλειες του Νοέμβρη, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο έκλεισε με άνοδο 2,38% και ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 7,27%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 44,34% και οι τράπεζες 103,73%!

Οι έντονες διεργασίες στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής» και η επίσπευση των διαδικασιών με τη συμφωνία τραπεζιτών και κυβέρνησης, οι συμφωνίες των τραπεζών με ξένα εξειδικευμένα funds για πακέτα ακινήτων και μια σειρά άλλων θετικών νέων όπως το ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Πολυκαταστήματα), ξύπνησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον της αγοράς.

Ευρύτερα υπάρχει κινητικότητα και ανασκούμπωμα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ρότα βελτίωσης των οικονομικών της, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων «συμπλέουν» με τις κανονικές χώρες του εξωτερικού, deals ξεμπλοκάρουν, funds δημιουργούνται, ενώ – το κυριότερο – οι τράπεζες βρίσκονται σε δρόμο σταδιακής επιστροφής στην... κανονικότητα.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το χρηματιστήριο μετά τη συσσώρευση του Οκτώβρη και τη διόρθωση του πρώτου 10ημέρου του Νοέμβρη, έδειξε σημάδια αφύπνισης με αιχμή τις τράπεζες που είναι ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται κατ'' εξοχήν η όποια βελτίωση στην ευρύτερη οικονομία αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του τους πρώτους 10,5 μήνες του 2019, κλείνοντας την Πέμπτη σε νέα υψηλά 17 μηνών, έχοντας αυτή την εβδομάδα αυξήσει κατακόρυφα όγκους και τζίρους, στοιχείο που δείχνει επαναδραστηριοποίηση επενδυτών.

Την Πέμπτη είχαμε την καλύτερη, πιο πλουραλιστική και «γεμάτη» συνεδρίαση των τελευταίων μηνών, με την αγορά να «επιστρέφει» με εμφατικό τρόπο επιβεβαιώνοντας ότι οι long ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και με ελάχιστες κινήσεις, μπορούν να οδηγήσουν ξανά το Γενικό Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά του και πολύ παραπάνω, ενώ σήμερα Παρασκευή έλαβε χώρα ελεγχόμενης διόρθωση.

Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν θα υπάρξει άμεση – εντός των επόμενων συνεδριάσεων - υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, καθώς όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς «η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900-920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρ' όλο που η ελληνική αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των “hard data” της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων».
Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 885,24 μονάδες με πτώση 0,52%, έχοντας διακύμανση 10 μονάδων με υψηλό ημέρας στις 892,33 μονάδες – μισή ώρα μετά την έναρξη – και χαμηλό στις 882,55 μονάδες ελάχιστα πριν το τέλος και τις δημοπρασίες.

Η αξία συναλλαγών παρ'' ότι (εύλογα) μειωμένη έναντι της συνεδρίασης της Πέμπτης, εντούτοις κινήθηκε σε ικανοποιητικά και όχι απαξιωμένα επίπεδα καθώς διαμορφώθηκε στα 71,97 εκατ. ευρώ, με 5,04 εκατ. σε πακέτα. Στις τράπεζες διακινήθηκαν μόλις 27,1 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας ότι στις ανοδικές συνεδριάσεις οι επενδυτές αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Οι τράπεζες διόρθωσαν ελεγχόμενα την Παρασκευή αλλά έβγαλαν με σημαντικά κέρδη το 5ήμερο, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap. Πειραιώς και Εθνική υποχώρησαν κατά 1,38% και 1,31% αντίστοιχα, όμως σημαντικό ρόλο στη συνεδρίαση έπαιξε η διόρθωση 3,96% της Coca Cola HBC, μετά τα κέρδη έως 10% του προηγούμενου διημέρου.

Ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 έκλεισαν επίσης οι Jumbo, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ υποχώρησαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Titan, ΕΧΑΕ, Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον Mid Cap δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, με την επιφυλακτικότητα να είναι κυρίαρχη. Ήπαι ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Profile, MIG, AVAX, ΙΑΣΩ, Attica Bank και MLS, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Intralot, Intracom Holdings, Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας και Παπουτσάνης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Αττικές Εκδόσεις, ΣΙΔΜΑ, Audiovisual, Unibios, ΑΕΓΕΚ, Κλωστ. Ναυπάκτου, Moda Bagno, ΑΝΕΚ, Δρομέας, Κορέλλου, Newsphone, Φιερατέξ, Revoil, Medicon και Κλουκίνας Λάππας. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Προοδευτική, Pasal, Βιοκαρπέτ, Δομική Κρήτης, Περσεύς, CNL Capital, Αγρ. Οίκος Σπύρου και Reds. Στο σύνολο της αγοράς 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που υποχώρησαν.