Ανάσα στις αγορές κρυπτονομισμάτων - Τι να περιμένουν οι επενδυτές;

Ανάσα στις αγορές κρυπτονομισμάτων - Τι να περιμένουν οι επενδυτές;

Η τιμή του Bitcoin έπεσε στα 32.999 δολάρια στο Coinbase κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ωστόσο, η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει από τότε ανέβει πάνω από τα 37.000 δολάρια το βράδυ της Τρίτης. Αντίστοιχη ανάκαμψη παρουσίασαν και οι αμερικανικές αγορές μετοχών.

Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 11% κατά το βράδυ της Δευτέρας, αφού έπεσε απότομα νωρίτερα την ημέρα. Αντίστοιχα η Τρίτη κλείνει με άνοδο 3.9% και κέρδη για την πλειοψηφία των αγορών κρυπτονομισμάτων.

Δεδομένης της επίδρασης του παγκόσμιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στις αγορές κρυπτονομισμάτων , ιδιαίτερα τις  ανησυχίες για μελλοντικές ενέργειες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τη Δευτέρα η Wall Street είδε επίσης τις μετοχές να ανακάμπτουν από τα αντίστοιχα ημερήσια χαμηλά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεταβλητότητας των αγορών είναι η έκτακτη ενημέρωση της Wall Street Journal που έκρινε το γεγονός της ανάκαμψης του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones ως «έκτακτο», καθώς ο Dow δεν είχε κλείσει ποτέ στο πράσινο αφού έπεσε τόσο πολύ μέσα σε μια συνεδρίαση.

Οι αναλυτές αναμένουν αυξήσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ,  και η συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής αυτής της εβδομάδας μπορεί να επιβεβαιώσει την υποψία.

Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και οι αναλυτές ελπίζουν πως η Fed θα επιλέξει μια πιο εύστοχη στάση ή μια γλώσσα πολιτικής που δεν θα οδηγήσει τις αγορές σε νέα πτώση. Η διήμερη συνάντηση ξεκίνησε χθες Τρίτη.  Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί σήμερα. 

Η πτώση της τιμής διαπραγμάτευσης του $BTC, αγγίζει και το Ελ Σαλβαδόρ το οποίο υπολογίζεται ότι χάνει πάνω από $20 εκατομμύρια από την πτώση του κρυπτονομίσματος. Το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με νέα παρέμβαση «προέτρεψε» το Ελ Σαλβαδόρ να καταργήσει την πρωτοβουλία του να ορίσει το «πορτοκαλί νόμισμα» ως νόμιμο χρήμα, ενώ ζήτησε αυστηρή ρύθμιση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της χώρας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ «προέτρεψαν τις αρχές να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το Bitcoin καταργώντας το καθεστώς νόμιμου χρήματος του bitcoin», ανέφερε το ΔΝΤ σε δήλωση μετά από ετήσια διαβούλευση.

Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανησυχούσαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την αναμενόμενη έκδοση ομολόγων που συνδέονται με το bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως θα κινηθεί η  MicroStrategy Inc. ,  η μεγαλύτερη εισηγμένη που έχει μεγάλο δανεισμό για να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα σε $BTC. Όπως δήλωσε ο CFO, η εταιρεία  σχεδιάζει να συνεχίσει να επενδύει στο bitcoin παρά τις πρόσφατες μειώσεις της αξίας του κρυπτονομίσματος και την έκκληση των ρυθμιστικών αρχών των κινητών αξιών των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη γνωστοποίησή του σε μελλοντικές κοινοποιήσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εταιρεία λογισμικού που εδρεύει στο Tysons Corner, Va. είναι μία από τις λίγες εταιρείες που κατέχει bitcoin, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla Inc. και την εταιρεία πληρωμών Square, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Block Inc.

«Η στρατηγική μας με το bitcoin είναι να αγοράζουμε και να διατηρούμε τις θέσεις μας, οπότε στο βαθμό που έχουμε ταμειακές ροές ή βρίσκουμε άλλους τρόπους για να συγκεντρώσουμε χρήματα, συνεχίζουμε να τα τοποθετούμε στο bitcoin», δήλωσε ο Chief Financial Officer Phong Le.

Η MicroStrategy αγόρασε bitcoin για 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου την 1η Φεβρουαρίου.

Σε άλλα νέα η American Express- η πιο δημοφιλής και γενναιόδωρη κάρτα σε προγράμματα loyalty - με ιδιαίτερα φανατικό κοινό στους συλλέκτες πόντων και προσφορών, διερευνά τρόπους για τους πελάτες να εξαργυρώσω πόντους με Bitcoin & κρυπτονομίσματα.