Αναδυόμενοι κίνδυνοι στο Χρηματιστήριο

Αναδυόμενοι κίνδυνοι στο Χρηματιστήριο

Τα απόνερα από την επιδείνωση της τουρκικής κρίσης φτάνουν και στην αγορά της Αθήνας οδηγώντας χαμηλότερα μετοχές και τα ομόλογα σε μια συγκυρία όπου στις ευρύτερες αναταράξεις των αναδυόμενων αγορών, προστίθενται και οι «εσωτερικοί» κίνδυνοι. Η κυβερνητική παροχολογία ενόψει ΔΕΘ και η διαφαινόμενη σύγκρουση που προετοιμάζεται με τους δανειστές για την αναστολή-ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αποτελούν αυτή τη στιγμή βαρίδια που εμποδίζουν τους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκα στην Ελλάδα, και αυτό αποτυπώνεται ευδιάκριτα τόσο στην αδυναμία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να απομακρυνθεί από τη διακεκαυμένη ζώνη των 700-730 μονάδων, όσο και από την μόνιμη πίεση που δέχονται τα ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις στα δεκαετή να κινούνται πλέον κοντά στο 4,4%, σε κόστος δηλαδή που απαγορεύει κάθε σχεδιασμό για δανεισμό από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα των τραπεζών δείχνουν πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει τόσο στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων όσο και σε εκείνο της δημιουργίας πρόσθετων εσόδων από τραπεζικές δραστηριότητες. Εκ των πραγμάτων ο κλάδος παραμένει υπό στενή παρακολούθηση από τους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεφύγει από τη μακροχρόνια χρηματιστηριακή μιζέρια του.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα Αυγούστου, βρίσκει την αγορά της Αθήνας υπό σημαντική πίεση ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ρίσκου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Ο Γενικός Δείκτης πιέζεται χαμηλότερα με απώλειες μεγαλύτερες του 1% και τις επόμενες ημέρες ή και ώρες αναμένεται να δοκιμαστούν οι στηρίξεις στη ζώνη των 730 ή και ακόμη χαμηλότερα στις 725 μονάδες, με την τελευταία να θεωρείται και περισσότερο κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Προς το παρόν η περιοχή των 730 μονάδων δείχνει ανθεκτική και απορροφά τις πιέσεις που ασκούνται στο ταμπλό, ωστόσο η συνέχεια θα δοθεί ανάλογα με το σήμα που θα εκπέμψουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα χρηματιστήρια.

Υπό ισχυρή πίεση τελεί ο τραπεζικός κλάδος καταγράφοντας πτώση άνω του 2%, καθώς τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς πιέζονται χαμηλότερα με απώλειες άνω του 3%, ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 1,7%. Σε καθοδική τροχιά με πτώση μεγαλύτερη του 1% κινούνται επίσης η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, η Jumbo, ο Τιτάνας, ενώ «στήριξη» σε επίπεδο δεικτών προσφέρει λόγω ειδικού βάρους  η μετοχή της Coca Cola η οποία ενισχύεται πάνω από 1% στα 29,6 ευρώ.

Ούτε στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι καλύτερη η εικόνα καθώς υποχωρούν χαμηλότερα μετοχές όπως η MIG, Intracom, Intralot, Cenergy, Ιντρακατ, κ.α, ενώ στο σύνολο της αγοράς υπερτερούν συντριπτικά οι μετοχές με πτώση (42) έναντι εκείνων που κινούνται ανοδικά (9) σε μια συνεδρίαση με χαμηλές σχετικά συναλλαγές που έφταναν τα 7 εκατ. ευρώ στις 12.00 το μεσημέρι.

Διαβάστε Περισσότερα