7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Άλμα άνω του 2,5% για το πετρέλαιο με τον ΟΠΕΚ+ να εξετάζει αύξηση παραγωγής

Άλμα άνω του 2,5% για το πετρέλαιο με τον ΟΠΕΚ+ να εξετάζει αύξηση παραγωγής
AP Photo/Ronald Zak, FILE

Σημαντική άνοδο που ξεπερνά το 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ εξετάζει την αύξηση της παραγωγής αργού κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, με φόντο την ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύεται κατά 2,52% ή 1,84 δολάρια και διαμορφώνεται στα 76,74 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας σε υψηλό περίπου δυόμιση ετών.

Ακόμα καλύτερα κινείται το αμερικανικό αργό, του οποίου το πλέον ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου βλέπει την τιμή του να ενισχύεται κατά 3,1% ή 2,25 δολάρια και να διαμορφώνεται στα 75,72 δολάρια το βαρέλι.

Στη βασική είδηση της ημέρας, σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ+ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο οργανισμός κινείται προς άυξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η πηγή ανέφερε ότι οι μηνιαίες αυξήσεις θα ανέρχονται σε λιγότερο από 0,5 bpd την ημέρα. Πρόσθεσε δε ότι η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, ο επίσης κορυφαίος παραγωγός που δεν είναι μέλος του Οργανισμού, έχουν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για τη χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή από τον Αύγουστο.

Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ+ συναντώνται αργότερα σήμερα για να αποφασίσουν για την πολιτική τους από τον Αύγουστο και μπορεί να εξετάσουν επίσης να παρατείνουν τη συνολική συμφωνία για περιορισμούς στην παραγωγή και πέραν του Απριλίου του 2022, όπως δήλωσαν νωρίτερα πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ανταποκρινόμενος στην κατάρρευση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω της κρίσης της COVID-19, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) μαζί με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους (ΟΠΕΚ+), συμφώνησαν τπέρυσι σε μείωση της παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο του 2020, αίροντας σταδιακά τους περιορισμούς έως τα τέλη του Απριλίου του 2022. Οι μειώσεις αυτή τη στιγμή φθάνουν περίπου τα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: Reuters