Άλμα 372 μονάδων για τον Dow Jones

Άλμα 372 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη ημέρα, καθώς ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να ξεκινήσουν έναν τρίτο κύκλο εμπορικών διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου νέες διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Είχε προηγηθεί επαφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας Liu He με τον ύπατο εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου (θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer, καθώς και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin.

Σε αυτό το κλίμα o Dow Jones ενισχύθηκε 1,41% ή 372 μονάδες στις 26.727, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,3% στις 2.975 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,75% στις 8.116 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των IBM (+3,5%) και Caterpillar (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca ColaΕΕΕ +1,55% (-1,1%) και Walmart (-0,4%).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 195.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν μόλις 140.000 νέες θέσεις εργασίας, από 142.000 τον Ιούλιο.

«Η απασχόληση παραμένει σταθερή παρά την επιβράδυνση της οικονομίας» τονίζει στην έκθεση ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's. «Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, αλλά οι απολύσεις είναι λίγες. Εφόσον αυτό συνεχιστεί, η ύφεση θα παραμένει σε απόσταση» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες από 53,7 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάιο, τη στιγμή που οι αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 54 μονάδες.