«Άλμα» 1.300 μονάδων για τον Dow Jones - Κέρδη 20% στο τριήμερο ράλι
Wall Street

«Άλμα» 1.300 μονάδων για τον Dow Jones - Κέρδη 20% στο τριήμερο ράλι

Με νέα ισχυρή άνοδο - για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να μένουν ανεπηρέαστοι από την αλματώδη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 22.523 μονάδες, ενισχυμένος κατά 6,23%, ενώ άνοδο 6,13% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.627 μονάδες, ωθούμενος κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ο οποίος έκλεισε στις 7.797 μονάδες με άνοδο 5,6%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 6% σημείωσαν οι μετοχές της boeing, της American Express και της Coca Cola.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 20%, διαγράφοντας ένα σημαντικό ποσοστό από τις απώλειες που είχε σημειώσει από την έναρξη της κρίσης στις αγορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δείκτες στην αμερικανική αγορά συνέχισαν το ανοδικό σερί τους, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που έλαβαν χώρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός όσων κατέθεσαν αίτημα για επίδομα ανεργίας βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση πρώτη φορά ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα ανήλθε σε 3,28 εκατομμύρια, αριθμός πολλές φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τους 282.000 της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνοντας έτσι ένα δείγμα από τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην οικονομία η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 1982 το ρεκόρ εβδομάδας ήταν στις 695.000 αιτήσεις, ενώ στην κρίση του 2009 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός είχε φτάσει στις 665.000, ενώ σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έκανα λόγο 1,5 εκατ. αιτήσεις.

Απώλειες άνω του 7% για το πετρέλαιο

Τα διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την συνέχιση του «πολέμου τιμών» στο πετρέλαιο, οδήγησαν σε νέες απώλειες τις παγκόσμιες τιμές, με το αμερικανικό WTI να υποχωρεί άνω του 7%, ενώ πτώση κατέγραψε και το ευρωπαϊκό Brent.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου για το WTI υποχώρησε κατά 7,7% ή κατά 1,89 δολάρια/βαρέλι στα 22,60 δολάρια/βαρέλι.

Απώλειες κατέγραψε και το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου για το Brent, το οποίο διαπραγματεύεται στα 26,43 δολάρια/βαρέλι, με πτώση 3,69% ή 1,1 δολάριο/βαρέλι.