Αγορές στις τράπεζες ώθησαν προς τις 840 μονάδες το ΧΑ

Αγορές στις τράπεζες ώθησαν προς τις 840 μονάδες το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά και τους αμερικανικούς δείκτες να ανοίγουν εκ νέου θετικά σήμερα βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα τους και τον Dow Jones να πιάνει ξανά τις 26.500 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό της τράπεζες έκλεισε για 4η συνεδρίαση ανοδικά στις πέντε τελευταίες.

Ήταν μια συνεδρίαση χωρίς μεγάλα ρίσκα και χωρίς ακρότητες, ενώ η απουσία πωλητών – που είναι κυρίαρχο στοιχείο των τελευταίων ημερών – δίνει την ευκαιρία στην αγορά να «χτίζει» μεθοδικά καλύτερη τεχνική εικόνα, έχοντας απομακρυνθεί από την ευρύτερη ζώνη των 800- 820 μονάδων.

Η σημερινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «Σχεδίου Ηρακλής» έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που «έχτισε» πάνω στη χθεσινή αντίδραση, αν και για ακόμη μια φορά απώλεσε σημαντικό μέρος από τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη. Πρόκειται για μια επιβεβαίωση πως τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται αυτό το διάστημα είναι πρωτίστως βραχυχρόνιας στόχευσης και τα πονταρίσματά τους δεν έχουν χαρακτήρα οργανωμένης επενδυτικής στρατηγικής.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές πως οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα έχει προεξοφληθεί από την αγορά από το πρότερο ράλι που έχει λάβει χώρα και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά δεν αντιδρά – στο βαθμό που ίσως θα ανέμεναν κάποιοι – σε ειδήσεις όπως το ιστορικό ρεκόρ αρνητικού δανεισμού της χώρας χθες.

Έτσι, για να μπουν νέα ισχυρά κεφάλαια και να αλλάξει επίπεδο η αγορά απαιτούνται νέοι καταλύτες, είτε μέσω κάποιας αναβάθμισης (στις 25 Οκτώβρη υπάρχει η ετυμηγορία της Standard & Poor's) είτε από deal, είτε από το… σπριντ (φιλοεπενδυτικών) νομοσχεδίων της κυβέρνησης.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, «δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι ισχυροί ξένοι και αυτός είναι ο λόγος που οι όγκοι και οι τζίροι παραμένουν μικροί. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκο αξιολόγησης, οπότε οι ισχυροί ξένοι – που λειτουργούν και βάσει καταστατικού – να μην έχουν δραστηριοποιεί ευρύτερα».

Βεβαίως, καταλυτική είναι η επίδραση του διεθνούς παράγοντα με τα γεωπολιτικά γεγονότα να προξενούν αβεβαιότητα και μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 839,22 μονάδες με άνοδο 0,90% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 840,43 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 830,09 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.087,11 μονάδες με άνοδο 1,01%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 783,28 μονάδες με άνοδο 4,03%, ενώ ο Mid Cap – για ακόμη μια φορά – υστέρησε κλείνοντας στις 1.173,74 μονάδες με απώλειες 0,24%. Ο μεσαίος χώρος, όλο το τελευταίο διάστημα πιέζεται διαρκώς, κυρίως λόγω της καλής εικόνας που έχουν στο ταμπλό μετοχές όπως οι τρεις του ομίλου Intracom, καθώς και οι MIG, MLS, Profile κ.α.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,77 εκατ. ευρώ, με τα 3,86 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Alpha Bank, Εθνική και Μυτιληναίος.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 5,45%, η Πειραιώς +4,51%, η Εθνική +4,08% και η Eurobank +2,44%.

Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη 3,46% είχε η Cenergy Holdings, +2,04% η Jumbo, +1,11% η Titan, +1,29% ο ΟΛΠ κ.λπ. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Με νέες απώλειες έκλεισαν μετοχές όπως MIG, Intralot, Κρι Κρι, Νηρέας, ΙΑΣΩ, Profile και Intrakat, ενώ κέρδη είχαν οι AVAX, Intracom Holdings, Attica Bank, Quest Συμμετοχών, MLS (αντέδρασε μόλις στο +1,03% μετά από διαρκή χαμηλά τριάμισι ετών), Έλτον, Ικτίνος, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν μετοχές όπως CPI, Sato, Δομική Κρήτης, Φιερατέξ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Moda Bagno, Ευρωπαϊκή Πίστη και ΕΚΤΕΡ. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Κορδέλλου, Quality & Reliability, Βιοκαρπέτ, Δρομέας, Μουζάκης, Revoil, Έλαστρον και Medicon. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.