Αγοραστική φρενίτιδα οδηγεί το Bitcoin πάνω από τα 15.000 δολάρια

Αγοραστική φρενίτιδα οδηγεί το Bitcoin πάνω από τα 15.000 δολάρια

Οι επενδυτές “ανακαλύπτουν” και πάλι το Bitcoin. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έφτασε να αξίζει 15.300 δολάρια, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν υπάρχει μια ισχυρή δύναμη πίσω από το ράλι του ισχυρότερου κρυπτονομίσματος παγκοσμίως αυτό είναι ο αριθμός των νέων πορτοφολιών που αγοράζουν Bitcoins και τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 519.228. Ζούμε στην εποχή όπου περισσότεροι από ποτέ ιδιώτες επενδυτές, θεσμικοί και εταιρείες προσθέτουν μανιωδώς κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin ξεπέρασε πλέον τα $15.000 δημιουργώντας φρενίτιδα στους επενδυτές που έχει πολλές αντιστοιχίες με την περίοδο του 2017 όταν είχε φτάσει να διαπραγματεύεται κοντά στα 20.000 δολάρια. Ο Νοέμβριος έφερε αξιοσημείωτη μεταβλητότητα στην αξία διαπραγμάτευσης των κορυφαίων κρυπτονομισμάτων, κάτι που ίσως προεξοφλούσε και η αυξημένη διακύμανση του όγκου συναλλαγών (ως το άθροισμα της κεφαλαιακής αξίας που διακινήθηκε), με συνεχή τάση μέχρι σήμερα.

Παράλληλα την επόμενη των αμερικανικών εκλογών, ο όγκος συναλλαγών των προθεσμιών Bitcoin που εκδίδονται από το CME Group και εξυπηρετούν στην πλειοψηφία θεσμικούς επενδυτές εκτινάχθηκε. Ο όγκος συναλλαγών (33.500) ήταν αυξημένος κατά 75% από τον μέσο ημερήσιο κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.

Γιατί ανέβηκε η αξία περίπου $1000 ή κατά 9% σε μια ημέρα;

Η τελευταία φορά που είδαμε το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα να διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο ήταν τον Ιανουάριο του 2018. Σύμφωνα με την Glassdoor, εταιρεία αναλύσεων δεδομένων στο blockchain, ο αριθμός νέων πορτοφολιών που αγοράζουν Bitcoin εκτοξεύτηκε στο υψηλό των 519.228. Ο αριθμός αυξήθηκε συγκεκριμένα κατά 3% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ η αξία διαπραγμάτευσης αυξήθηκε από τα $10.500 στα $15.000. Αυτό μας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και νέους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θέλουν να προσθέσουν στο επενδυτικό τους portfolio ψηφιακά νομίσματα. Αντίστοιχα, ο αριθμός των νέων διευθύνσεων που αγοράζουν Bitcoin αυξήθηκε κατά 9% το 2020, δημιουργώντας θετική επίδραση στις αγορές. Αντίστοιχα ο αριθμός των Bitcoin που είναι συγκεντρωμένα από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις αυξήθηκε την ίδια χρονική περίοδο κατά 20%, συνολικά στα 2,818,448 BTC. Ως διευθύνσεις που συγκεντρώνουν Bitcoin ορίζουμε όσες έχουν τουλάχιστον 2 εισερχόμενες συναλλαγές και δεν έχουν ξοδέψει ποτέ μέρος αυτών των κεφαλαίων. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται διευθύνσεις που ανήκουν σε miners, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, και όσες δεν έχουν κινήσει τα νομίσματα για πάνω από επτά χρόνια που ενδεχομένως να σημαίνει πως τα κεφάλαια αυτά έχουν χαθεί.

Υπεραγορασμένο αλλά ανοδικό

Ο δείκτης RSI-14 (Relative Strenght Index) δείχνει πως το ψηφιακό νόμισμα έχει γίνει “Overbought” από τον Οκτώβριο του 2020 όταν διαπραγματευόταν στα $11,700.

Η συνεχή αύξηση τόσο των διευθύνσεων που συνεχίζουν να αγοράζουν Bitcoin, αλλά και η αύξηση στην τιμή διαπραγμάτευσης δείχνουν πως οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την ημερήσια διακύμανση και υψηλή μεταβλητότητα, αλλά επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα προσδοκώντας μεγάλη αύξηση των επενδύσεων τους.

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου πρόκειται να λήξουν Bitcoin Options αξίας περίπου $470 εκατομμυρίων, με το 75% αυτών να προέρχονται από το ανταλλακτήριο Deribit, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τις αμερικανικές εκλογές.

Σε άλλα νέα της ημέρας το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατάφερε να κατάσχει 69. 370 Bitcoin αξίας περίπου $1 δις από έναν ανώνυμο χάκερ, που καθιστούν την μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων στην ιστορία. 

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.