Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης, πέριξ των 680 μονάδων στο Χ.Α.

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης, πέριξ των 680 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αδύναμη και μη πειστική – προς το παρόν – προσπάθεια αντίδρασης και τουλάχιστον διακοπής της ισοπεδωτικής απαξίωσης κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει συμπληρώσει δέκα πτωτικές στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις.

Η αντίδραση προς το παρόν δεν έχει ούτε ρυθμό ούτε ποιοτικά στοιχεία που θα συνηγορούσαν σε κάτι καλύτερο άμεσα, δεδομένου ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι κάκιστη, μετά το παρατεταμένο πτωτικό σερί και τα διαρκή χαμηλά ενάμιση έτους.

Το Χ.Α. – ξέχωρα από το τι θα γίνει σήμερα – παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφειά του και στην εγχώρια μιζέρια και αποκομμένο οπό το όποιο διεθνές momentum. Η αδυναμία να βγει ουσιαστική αντίδραση μερικής αποκατάστασης είναι ασφαλώς κάτι που προβληματίζει τους συνδαιτυμόνες της αγοράς, πόσο μάλλον που το Χ.Α. είναι σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Στην αγορά δεν εισρέει νέο χρήμα, ενώ τελευταία έχουν «σηκωθεί» αρκετά κεφάλαια μέσω των ρευστοποιήσεων των διεθνών funds που αποχώρησαν γενικότερα από τις αναδυόμενες οικονομίες, χωρίς να μπουν στη διαδικασία ποιοτικών διαχωρισμών.

Άλλωστε, το Χ.Α. – ως μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά - «απασχολεί» ένα απειροελάχιστο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής πίτας και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων της διεθνούς των επενδυτών.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα είναι γνωστά. Λείπουν το όραμα και οι καταλύτες, ενώ η πορεία του χρηματιστηρίου δείχνει ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Δεν συμμερίζεται τα πανηγύρια της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.

Οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες, ενώ όπως τόνισε χθες στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, «η διαρκής πίεση στις τράπεζες βάζει σε σκέψεις ολοένα και περισσότερους επενδυτές που – ασχέτως αν έχουν πληροφόρηση ή όχι – ρευστοποιούν τις θέσεις τους, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτώση».

Ο ίδιος σημειώνει πως «δεν υπάρχει αντίστοιχη ανησυχία στην αγορά ομολόγων όπου βλέπουμε μεγάλη βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει δηλαδή αντίστοιχη αύξηση του ρίσκου χώρας, άρα η πτώση έχει να κάνει καθαρά με την ανησυχία για τις τράπεζες».

Σ' ό,τι αφορά τους λόγους της πίεσης, ο κ. Χαρατσής εξηγεί πως «στα αποτελέσματα των τραπεζών φάνηκαν κάποιες χαμηλές επιδόσεις στα NPEs, υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων ως προς αυτό, οπότε καλλιεργούνται σενάρια για νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Όλο αυτό, δημιουργεί ντόμινο αρνητικής ανάγνωσης και σπιράλ πτώσης, δεδομένου ότι η αγορά μας είναι και αρκετά ρηχή».

Κινήσεις πέριξ των 680 μονάδων – Πολλαπλά πακέτα στη Motor Oil

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 682 μονάδες με άνοδο 0,47%, με τις τράπεζες να αδυνατούν να βγάλουν (ισχυρή) αντίδραση, παρά τις απώλειες έως και 27% από τις 29 Αυγούστου! Πάντως, παρ' ότι ξεκίνησαν και σήμερα πτωτικά, πλέον γύρισαν θετικά, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με άνοδο 3,03%, η Alpha Bank +1,63%, ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι Εθνική και Πειραιώς.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ όμως τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν 17 πακέτα (έως τώρα) της Motor Oil, που δεσπόζει σήμερα καταλυτικά στη συνεδρίαση. Τα πακέτα, συνολικά περίπου 950 χιλ. τεμαχίων έγιναν στα 19,30 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount από την τιμή στο ταμπλό που είναι στα 20,05 ευρώ με πτώση 1,47%.

Στη μετοχή της Motor Oil υπάρχει έτσι κι αλλιώς μεγάλη κινητικότητα όλο το τελευταίο διάστημα, λόγω της εισόδου στον MSCI Standard Greece αλλά και λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων.

Στο χώρο των blue chips ανοδικά με κέρδη άνω του 1% αντιδρούν οι Viohalco, Μυτιληναίος, ΔΕΗ (προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά εξαετίας), Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ σε πτωτική τροχιά είναι ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Στο χώρο του Mid Cap, χθες υπήρξε «άδειασμα» άνω του 10% στην Intralot λόγω της υποβάθμισης από τη Moody's, όμως σήμερα στο στόχαστρο των πωλητών μπαίνει η Intracom Κατασκευές που υποχωρεί άνω του 9% με ανεβασμένο όγκο, προβληματίζοντας.

Η Νηρέας υποχωρεί 5,64%, η Τεχνική Ολυμπιακή -4,09% (αλλά χωρίς αξιόπιστο όγκο), η Κλουκίνας Λάππας -2,32%, η J&P Άβαξ -1,82% και η Attica Bank -2,32%. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 3% έχουν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαίσιο Computers που ξεχωρίζουν.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρατηρούνται σε μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Γενική Εμπορίου, Περσεύς και ΕλβαλΧαλκόρ, ενώ υποχωρούν οι Ελγέκα, Σελόντα, Κρέτα Φαρμ και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται και 28 υποχωρούν.