Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά μετά τις θετικές εξελίξεις στο εμπόριο

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά μετά τις θετικές εξελίξεις στο εμπόριο

Άνοδο καταγράφουν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ, καθώς η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων σχετικά με τη σταδιακή άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων ωθεί τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πιο αναλυτικά, η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναφορικά με την άρση των δασμών σε μία σειρά από εμπορικά προϊόντα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην υπογραφή μίας ενδιάμεσης συμφωνίας από τους Προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Ζινπίνγκ αργότερα μέσα στο 2019.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε σήμερα ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον ήρθαν σε συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες και η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» της θα γίνει με ταυτόχρονη εκατέρωθεν ακύρωση μέρους των δασμών.

«Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση δασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φενγκ.

Ο κ. Φενγκ επισήμανε πάντως ότι το ύψος των δασμών που θα ακυρωθούν εκατέρωθεν θα πρέπει να είναι το ίδιο.

Το ακριβές ποσό της ελάφρυνσης δασμών της πρώτης φάσης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι οι δύο πλευρές είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε κατά τις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντας κέρδη 0,92% και πλέον βρίσκεται στις 27.744,16.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη S&P 500 ο οποίος ενισχύεται κατά 0,54% στις 3.093,33 μονάδες αλλά και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στις 8.471,79 μονάδες με άνοδο 0,72%.

Στο ταμπλό, κέρδη 0,7% καταγράφουν οι μετοχές της Boeing και της Caterpillar, η μετοχή της Apple ενισχύεται κατά 0,9%, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι μετοχές της Micron Technology, της Skyworks Solutions και της Advanced Micro Devices.