Politico: Η «φούσκα» του Bitcoin βρίσκεται στην αρχή ή στο τέλος;

Politico: Η «φούσκα» του Bitcoin βρίσκεται στην αρχή ή στο τέλος;

Η τιμή του Bitcoin μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1 εκατ. δολάρια. Θα μπορούσε επίσης να μηδενιστεί προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όσους πιστεύουν ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες φούσκες όλων των εποχών.

Μέσα στη μανία που έχει κυριεύσει τον πλανήτη για τα κρυπτονομίσματα, έχουμε ακούσει πραγματικά τα πάντα για τις προοπτικές των ψηφιακών νομισμάτων αλλά και για τους κινδύνους που εμπεριέχουν. Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει το Politico, ένα από τα πολλά μυστήρια που περιβάλλουν τον βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική του αξία.

Ακόμα και οι πραγματικοί υποστηρικτές του Bitcoin και της τεχνολογίας πίσω από αυτό, της Blockchain, αναγνωρίζουν ότι το νόμισμα, το οποίο έφτασε τα κοντά στα 20.000 δολάρια πριν καταρρεύσει προς τα 12.000 και να αναρριχηθεί ξανά σήμερα πάνω από τα 16.000 δολάρια, θα μπορούσε να αποτελέσει μία τεράστια φούσκα.

«Αν με τον όρο φούσκα εννοούμε κάποια παράλογη ευφορία που επηρεάζει την τιμή αντί για τα θεμελιώδη στοιχεία του, τότε και βρισκόμαστε σε μία φούσκα», σημειώνει στο Politico ο Peter Van Valkenburgh, διευθυντής ερευνών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Coin Center.

Όμως ο ίδιος ο Van Valkenburgh υποστηρίζει ότι το Bitcoin δεν είναι σαν τη φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα. Αντιθέτως, το παρομοιάζει με την άνθηση της τεχνολογικής φούσκας dot-com στα τέλη του 1990, κατά την οποία πολλές start ups κατέρρευσαν ενώ άλλες έγιναν κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας.

«Υπάρχουν projects και συστήματα που αναπτύσσονται και θα έχουν μεγάλη επίδραση όπως το διαδίκτυο που αναπτύχθηκε το δεκαετία του ''90», σημείωσε. Η Amazon δεν υπερτιμήθηκε το 1997, ούτε και η Google, συμπλήρωσε.

Παρ'' όλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι έρχεται μεγάλη κατάρρευση καθώς η τιμή του Bitcoin ανεβοκατεβαίνει και οι επιχειρήσεις βλέπουν τις μετοχές τους να εκτινάσσονται μόνο και μόνο που προσθέτουν στην ονομασία τους τη λέξη «blockchain».

«Πιστεύω ότι είναι φούσκα, αλλά επίσης πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ποια είναι η αξία του Bitcoin», σημειώνει η Angela Walch, ειδική της Blockchain στο St. Mary''s University School of Law. «Θα μπορούσε να είναι μηδέν δολάρια, πέντε δολάρια ή και 1 εκατ. δολάρια», προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι η μανία για τα κρυπτονομίσματα δεν αποκλείεται να βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές.