Αυξημένο trading κοντά στη ζώνη των 700 μονάδων στο Χ.Α.

Αυξημένο trading κοντά στη ζώνη των 700 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αυξημένου trading και καιροσκοπικών – βραχυχρόνιων – κινήσεων είναι και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το μεσημέρι δείχνει βελτιωμένη εικόνα, καθώς περιορίστηκαν σημαντικά οι πιέσεις σε τράπεζες αλλά και blue chips.

Η αγορά, έστω και με… αθόρυβο τρόπο δείχνει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων, επίπεδα που έχει απολέσει από το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη και έκτοτε κινείται χαμηλότερα.

Παρ' ότι δεν υπάρχουν οι ισχυροί καταλύτες που θα άλλαζαν επίπεδο την αγορά, η επανάκτηση των 700 μονάδων είναι το… ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αγορά, σε έναν μήνα που ξεκίνησε από τη ζώνη των 730 μονάδων. Άλλωστε, τελειώνει και το 9μηνο, οπότε ίσως ορισμένοι θέλουν βελτίωση της εικόνας τους…

Πάντως, για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε πως τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι περισσότερο βραχυχρόνιας και… καιροσκοπικής λογικής και δεν διέπονται από ευρύτερο επενδυτικό υπόβαθρο μακροχρόνιας στόχευσης.

Αυτός είναι ο λόγος που στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, η αγορά έχει κίνηση ασανσέρ, χωρίς καμιά αλληλουχία και συνέχεια είτε στις ανοδικές είτε στις πτωτικές συνεδριάσεις, απόρροια των λογικών του trading που λαμβάνει χώρα πρωτίστως στις τράπεζες, αλλά και στα blue chips.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο την Παρασκευή όπου ο Γ.Δ. έκλεισε στις 698 μονάδες, όσο και στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ζώνης ψυχολογίας των 700 μονάδων.

Το αυτό λαμβάνει χώρα και σήμερα, ενώ το αν θα κατακτηθεί αυτό το όριο έως το φινάλε της συνεδρίασης, εξαρτάται από τις διαθέσεις των πωλητών. Πάντως, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται ήδη στις 699 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 33 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλύτερο τέμπο έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας και λογικά σήμερα θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

«Κλειδί» για την αλλαγή της εικόνας είναι ο τραπεζικός κλάδος που πλέον έχει περιορίσει σημαντικά τις αρχικές του απώλειες. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε σήμερα έως το χαμηλό διετίας των 556,34 μονάδων, όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 570 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να καταγράφουν πτώση άνω του 4,50%, όμως πλέον η εικόνα έχει βελτιωθεί μερικώς, με την Πειραιώς σε κέρδη 0,69%, τη Eurobank -1,82%, την Εθνική -1,81% και την Alpha Bank -1,30%.

Παράλληλα, στηρίξεις δίνουν μη τραπεζικά blue chips όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Viohaloc, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Fourlis που κινούνται ανοδικά.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα έχει επίσης βελτιωθεί. Ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Cenergy Holdings, Intralot, J&P Άβαξ, MIG, Υγεία, Ικτίνος, Intracom Κατασκευές, Intracom Holdings, Νηρέας και Πλαίσιο. Αντιθέτως, πιέζονται οι Ελλάκτωρ, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή και MLS Πληροφορική.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Lavipharm, Κέκροπας, ΑΝΕΚ, Forthnet, Revoil, Mevaco και Ελινόιλ, έστω και με μικρούς όγκους. Στον αντίποδα, υποχωρούν τίτλοι όπως Pasal, Sato, Γ.Ε. Δημητρίου, F.G Europe, Newsphone, Centric, Γενική Εμπορίου, Reds, Profile και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν.