Goldman Sachs: Γιατί το Bitcoin δεν «απειλεί» τον χρυσό

Goldman Sachs: Γιατί το Bitcoin δεν «απειλεί» τον χρυσό

Η έκρηξη ενθουσιασμού για το Bitcoin και η... αδιάφορη συμπεριφορά του χρυσού έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο εξής ερώτημα: μήπως το κρυπτονόμισμα «κλέβει» ζήτηση από τον χρυσό;

Η απάντηση είναι «όχι», σύμφωνα με την Goldman Sachs. Την ώρα που το Bitcoin έχει εμφανίσει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα και λιγότερη ρευστότητα σε σύγκριση με τον χρυσό, η αγορά των 275 δισ. δολαρίων του Bitcoin δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα 8,3 τρισ. δολάρια του χρυσού, σημειώνουν οι αναλυτές Jeffrey Currie και Michael Hinds.

«Ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η αυξημένη μεταβλητότητα ενδέχεται να συντηρήσουν το ενδιαφέρον για το Bitcoin, είναι απίθανο να πειστούν οι επενδυτές που αναζητούν τη διαφοροποίηση και τα αντισταθμιστικά οφέλη που ο χρυσός αποδεδειγμένα προσφέρει στην μακρά ιστορία του», τονίζουν οι αναλυτές της Goldman.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν τρεις λόγοι που οι επενδυτές δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τον χρυσό με το Bitcoin.

Οι δεξαμενές επενδυτών είναι τελείως διαφορετικές.

-Οι επενδυτές του χρυσού που χρησιμοποιούν επενδυτικά εργαλεία όπως τα ETFs, τα futures ή οι δείκτες παραγώγων, αυτομάτως καλύπτονται από κανονισμούς κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας, ενώ ακόμα και το φυσικό εμπόριο κοσμημάτων, ράβδων ή νομισμάτων υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους.

-Αντιθέτως, δεν είναι ξεκάθαρο το πως θα μπορούσαν οι συναλλαγές σε κρυπτοπνομίσματα να υπόκεινται σε τέτοιους κανόνες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στους επαγγελματίες επενδυτές.

Δεν υπάρχουν εμφανείς εκροές χρυσού από τα ETFs: Δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης εξόδου από τον χρυσό, καθώς τα γνωστά «αποθέματα» ETFs χρυσού είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.

Τα αγοραία χαρακτηριστικά του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων είναι εντελώς διαφορετικά: Ενώ το Bitcoin έχει μία συγκεκριμένη – βάσει μαθηματικών - συνολική προσφορά και ο χρυσός έχει πεπερασμένη προσφορά η οποία εξαρτάται από τον φλοιό της Γης, αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Η σύνθεση της ζήτησης μεταξύ του Bitcoin και του χρυσού είναι η βασική διαφορά. Το Bitcoin προσελκύει πιο κερδοσκοπικές ροές, σημειώνουν.