Χωρίς φιλικές τράπεζες στα crypto έμεινε η αγορά
Shutterstock
Shutterstock

Χωρίς φιλικές τράπεζες στα crypto έμεινε η αγορά

Ένα κοινό που είχαν οι τρεις τράπεζες που κατέρρευσαν ήταν η σημαντική τους έκθεση σε πελάτες που αφορούν τα κρυπτονομίσματα,  με τις Silvergate & Signature να αποτελούν σημαντικούς κόμβους για τη διασύνδεση εταιρειών  κρυπτονομισμάτων με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρκετούς πελάτες κρυπτονομισμάτων ήταν η τρίτη αμερικανική τράπεζα που έκλεισε την Κυριακή από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η Signature, πέρα από τη σύνδεση των προβληματικών δανείων που είχε στους ισολογισμούς της, αντιμετώπιζε και νομικά θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πιθανώς λόγω της συνεργασίας της και την έκθεσής της με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance.

Στο τέλος του περασμένου έτους, το 20%, ή περίπου 18 δισ. δολ. εκ των καταθέσεων της Signature προέρχονταν από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Signature ανέφερε σε μια ενημέρωση στα μέσα του τριμήνου την περασμένη εβδομάδα ότι το «κραχ» στις αγορές κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων συνέβαλαν στη διαμόρφωση «του πιο δύσκολου περιβάλλοντος καταθέσεων που έχουμε δει στην 22χρονη ιστορία μας».

Τότε η τράπεζα τόνισε ότι «δεν εμπορεύεται, δεν λειτουργεί ως θεματοφύλακας και δεν δανείζει ή χορηγεί δάνεια με εξασφάλιση κρυπτονομίσματα». Παρόλο που η ίδια η έκθεση των τραπεζών αυτών σε πελατειακή βάση που δραστηριοποιείται στις αγορές κρυπτονομισμάτων δεν ήταν αυτή που τις οδήγησε στην κατάρρευση, η επόμενη ημέρα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων δεν θα είναι ίδια.

Αυτήν τη στιγμή όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια διευκόλυναν την έκθεση με παραδοσιακά νομίσματα κυρίως στο δολάριο ΗΠΑ μέσω αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων, και πλέον ήδη αρκετές επιχειρήσεις τερματίζουν τη δυνατότητα αναλήψεων/ καταθέσεων σε δολάρια.

Η κρίση είναι πολύπλευρη, ωστόσο έχει διαφορετικές οπτικές. Για παράδειγμα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων OKCoin, το τρίτο μεγαλύτερο σε όγκο συναλλαγών, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις καταθέσεις σε δολάρια και τις εξωχρηματιστηριακές υπηρεσίες λόγω της χρεοκοπίας της Signature Bank.

Αντίστοιχα, και το Binance, είχε ανακοινώσει ήδη από τον Φεβρουάριο ότι θα αναστείλει τις αναλήψεις και τις καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς τότε η Signature Bank αύξησε τα ελάχιστα όρια συναλλαγών για μεταφορές σε δολάρια και έκτοτε δεν έχει βρει άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Στο πλαίσιο των προβλημάτων που παρουσίασαν τα τραπεζικά ιδρύματα διαταράχθηκε επίσης και η ισοτιμία του USDC και άλλων stablecoin που έχασαν την ισοτιμία στον απόηχο των ειδήσεων ότι πάνω από $3.3 δισ. ήταν δεσμευμένα στη Silicon Valley Bank.

Αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ακολουθεί τα νέα για την εντολή της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναστολή κυκλοφορίας του Binance USD της Paxos. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε τα σχέδια του ανταλλακτηρίου να μετατρέψει 1 δισεκατομμύριο δολάρια που ανήκουν στο ταμείο αποθεματικών ασφαλείας του ανταλλακτηρίου από δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Το ανταλλακτήριο θα μετατρέψει το περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια που απομένει από τα κεφάλαια του Industry Recovery Initiative σε Bitcoin, Ethereum, και BNB. Τα κρυπτονομίσματα θα αγοραστούν χρησιμοποιώντας το BUSD. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα θετικό πεδίο στήριξης στα τρία κρυπτονομίσματα που θα δεχτούν κεφάλαια 1 δισ. δολ. Πιθανώς η άνοδος κατά 8-9% που σημείωσαν αυτά τα τρία κρυπτονομίσματα τη Δευτέρα να οφείλεται κυρίως σε αυτήν την ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τα τραπεζικά ιδρύματα, οι κολοσσοί πληρωμών Mastercard και Visa έχουν δημιουργήσει νέες συνεργασίες για έκδοση χρεωστικών καρτών με εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα, το ανταλλακτήριο Binance κυκλοφόρησε πρόσφατα μια προπληρωμένη κάρτα μέσω μιας συνεργασίας με τη Mastercard στη Βραζιλία, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν αγορές και να πληρώνουν λογαριασμούς με κρυπτονομίσματα.

Το ανταλλακτήριο Bit2Me με έδρα την Ισπανία, κυκλοφόρησε μια χρεωστική κάρτα Mastercard που προσφέρει επιστροφή μετρητών μέχρι και 9% στους πελάτες. Η κάρτα μέχρι στιγμής λειτουργεί με οκτώ κρυπτονομίσματα. Το ανταλλακτήριο Λατινικής Αμερικής Bitso κυκλοφόρησε επίσης μια χρεωστική κάρτα Mastercard στο Μεξικό αυτόν τον μήνα. 

Το Bybit με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνωσε την κυκλοφορία της ByBit Card, η οποία τροφοδοτείται από τη Mastercard και εκδίδεται από την Moorland. Η κάρτα λέγεται ότι είναι προσβάσιμη σε επιλέξιμες χώρες στην Ευρώπη και στη Βρετανία.

Η Gate Group με έδρα τη Λιθουανία, η εταιρεία πίσω από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gate.io, αποκάλυψε την κυκλοφορία μιας χρεωστικής κάρτας Gate σε συνεργασία με τη Visa. Μια λίστα αναμονής και μια διαδικασία εγγραφής είναι διαθέσιμη στους πελάτες στις περισσότερες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.