Πώς το Χονγκ Κονγκ επαναφέρει το ενδιαφέρον των Κινέζων για crypto
shutterstock
shutterstock

Πώς το Χονγκ Κονγκ επαναφέρει το ενδιαφέρον των Κινέζων για crypto

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ φαίνεται να είναι έτοιμες να εγκρίνουν εγχώρια Bitcoin ETFs, δημιουργώντας έναν νέο κύκλο ενδιαφέροντος από ιδιώτες και θεσμικούς Κινέζους επενδυτές.

Από τους εκδότες που θα λάβουν το πράσινο φως είναι μια θυγατρική της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Harvest Fund Management Company - η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των $230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, μια συνεργασία μεταξύ της Bosera Asset Management (International) Co. και της HashKey Capital πιθανότατα να λάβει επίσης έγκριση.

Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο και θα μπορούσε να αλλάξει την τελευταία στιγμή, ανέφεραν οι πηγές.

Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε spot-bitcoin ETFs τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε ένα ράλι τιμής για το bitcoin που άγγιξε τα 73.000 $, δεν έχει εγκρίνει ακόμη ETF που να βασίζεται στο Εther.

Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες για την έγκριση των προϊόντων spot-ether ETF από τις ΗΠΑ φαίνονται πλέον μακρινές.

Οι επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην αγορά μέσω Χονγκ Κονγκ μετά την απαγόρευση από το Πεκίνο.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ προετοιμάζονται να εγκρίνουν την κυκλοφορία των ETFs σε τιμές spot.

Η έγκριση θα προσφέρει νόμιμα σε θεσμικούς επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας, στους οποίους απαγορεύεται να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, έναν τρόπο πρόσβασης στην αγορά, λένε τοπικοί αναλυτές.

Παράλληλα με την αναμενόμενη έγκριση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ διεξάγει μια δημόσια εκστρατεία για να εκπαιδεύσει τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους της απάτης στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές, το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα στο Χονγκ Κονγκ είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί διαφημίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς που αφορούν τα κρυπτονομίσματα. Αυτές τις μέρες, διαφημίσεις που αφορούν κρυπτονομίσματα επέστρεψαν στους σταθμούς του μετρό και στα λεωφορεία.

Το κινεζικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Hashkey επικοινωνεί μέσω τοπικής καμπάνιας ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά.

Μετά την κατάρρευση του τοπικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων JPEX που εμπλεκόταν σε απάτη μεγέθους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, οι διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων αντικαταστάθηκαν από προειδοποιήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης σχετικά με τους επενδυτικούς κινδύνους.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ μάλιστα ηχογράφησε και κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που προειδοποιεί τους επενδυτές πώς να αποφύγουν την απάτη.

Το Floki, ένα memecoin με λογότυπο ένα προσφιλή σκύλο που απολαμβάνει κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απαγορεύτηκε να διαφημίζεται στο Χονγκ Κονγκ επειδή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τις υψηλές αποδόσεις από το staking που πρόσφερε- κινητοποιώντας τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές που επέβαλαν περιορισμούς.

Αλλά τώρα, τα μεταφορικά μέσα και πολλοί κεντρικοί σταθμοί του μετρό διαφημίζουν από άκρη σε άκρη εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Μαζί με το Hashkey, η CSOP Asset Management, η οποία εκδίδει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, προβάλλει διαφημίσεις στα λεωφορεία που ενημερώνει τους επιβάτες ότι η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin σημείωσε αύξηση κατά 45% τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Το Cyberport, ένα επιχειρηματικό πάρκο στη Νότια Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ στο οποίο στεγάζονται πάνω από 1.800 τεχνολογικές εταιρείες φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ. Υπολογίζεται ότι στο Χονγκ Κονγκ εδρεύουν τουλάχιστον 200 εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Η φήμη του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρών πολιτικών Covid, της πολιτικής έντασης με το Πεκίνο και της υποτονικής κινεζικής οικονομίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρο για να ενισχύσουν την δημοτικότητα του Χονγκ Κονγκ για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Οι ρυθμιστικές αρχές επίσης επεξεργάζονται κανονισμούς για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και τα stablecoins.

Περίπου δώδεκα εταιρείες πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται να λανσάρουν ένα προϊόν ETF στο Χονγκ Κονγκ. Αρκετοί αιτούντες είναι θυγατρικές/ βραχίονες εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Harvest Global και China Asset Management.

Το 2021, η Κίνα απαγόρευσε τις κερδοσκοπικές συναλλαγές στο Bitcoin και γενικότερα για τα κρυπτονομίσματα.

Ένα spot Bitcoin ETF στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να προσφέρει στους επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας μια εγκεκριμένη οδό για να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα χωρίς άμεση κατοχή.

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν δημοφιλή στην ηπειρωτική Κίνα παρά την απαγόρευσή τους. Οι αγοραστές συχνά πρέπει να καταφύγουν στη χρήση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, και εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα που το καθιστούν περίπλοκο για τους απλούς και μέσους επενδυτές.