Γιατί η Χαμάς κατήργησε τον αθλητικό Μαραθώνιο της Γάζας

Καθημερινά αποκαλύπτεται ο καταστροφικός ρόλος της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, απέναντι στους ίδιους τους Παλαιστινίους. Η χρησιμοποίηση των νοσοκομείων και των σχολείων, των παιδιών και των γυναικών ως «εργαλείων» επίτευξης των σκοπών της, είναι απάνθρωπη. Αποδεικνύοντας ότι το μίσος προς το Ισραήλ, είναι πιο δυνατό από την αγάπη για τις ζωές των Παλαιστινίων.

Αυτό δεν είναι κάτι πρόσφατο ή συγκυριακό. Έχει βαθιές ρίζες. Και αποτελεί μέρος του DNA της Χαμάς, που θέλει τα μεν παιδιά να μετατρέπονται σε «μάρτυρες του προφήτη», τις δε γυναίκες να αποτελούν «μηχανές παραγωγής μαρτύρων» και μόνο.

Το παράδειγμα της παλαιάς ιστορίας του αθλητικού Μαραθωνίου της Γάζας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στη Γάζα ακόμα και σε περιόδους δίχως ένταση με το Ισραήλ.

Ήταν το 2011 όταν η UNWRA, δηλαδή ο οργανισμός πρόνοιας του ΟΗΕ που από 1949 παρέχει υπηρεσίες παιδείας, υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, οργάνωνε τον πρώτο αθλητικό Μαραθώνιο της Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες.

Σκοπός του Μαραθωνίου ήταν η συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση των θερινών κατασκηνώσεων της UNWRA για τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Γάζα λειτουργούν τριών ειδών κατασκηνώσεις για τους μικρούς μαθητές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι οι κατασκηνώσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Χαμάς και της UNWRA.

Στις 51 κατασκηνώσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ φιλοξενούνται περίπου 10 χιλιάδες αγόρια, τα οποία μυούνται στην αντίσταση κατά του Ισραήλ, στην πίστη για ένα ενιαίο Παλαιστινιακό κράτος με έδρα την Ιερουσαλήμ και τον αγώνα για την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της Χαμάς. Σε αυτές τις κατασκηνώσεις κτίζονται οι αυριανοί τρομοκράτες.

Στις 500 κατασκηνώσεις της Χαμάς φιλοξενούνται περίπου 100 χιλιάδες αγόρια τα οποία παρακολουθούν μαθήματα θρησκευτικού περιεχομένου και υποταγής στο Ισλάμ, μαθήματα για την Ισραηλινή κατοχή και την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και συμμετέχουν σε πολεμικά θεατρικά δρώμενα σχετικά με τις τακτικές των «πολεμιστών» της Χαμάς. Μέσα από αυτές στις κατασκηνώσεις στρατολογούνται τα αυριανά μέλη και στελέχη της Χαμάς.

Αντίθετα στις 1200 κατασκηνώσεις της UNWRA, που φιλοξενούνται 250 χιλιάδες αγόρια και κορίτσια, σκοπός είναι η διασκέδαση και ο αθλητισμός. Τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν, να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα και να ακολουθούν δραστηριότητες που έχουν σαν σκοπό τη συνεργασία και τον σεβασμό ανάμεσα στους συμμετέχοντες μαθητές.

Η επιτυχία του πρώτου μαραθωνίου ήταν μεγάλη. Νικητής είχε βγει ο Νάντερ Αλ Μάσρι που είχε συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008. Επίσης, νικήτρια ανάμεσα σε 100 γυναίκες που είχαν τρέξει στον πρώτο Μαραθώνιο της Γάζας, είχε αναδειχθεί η Τζέμα Κόνελ, στέλεχος της UNWRA. Ουσιαστική ήταν και η οικονομική επιτυχία του εγχειρήματος αφού είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1 εκατ. δολαρια. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή 25μελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του ισραηλινού μαέστρου Ντάνιελ Μπέρεμποϊμ, λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης του αγώνας

Θα περίμενε κανείς ότι τόσο η συγκέντρωση χρημάτων, όσο και ο διεθνής χαρακτήρας που είχε λάβει από την πρώτη στιγμή το αθλητικό αυτό γεγονός, θα αποτελούσαν μια γόνιμη μαγιά ακόμα και για το καθεστώς της Χαμάς.

Και όμως, όχι. Το 2013 οι αρχές της Χαμάς απαγόρευσαν τη συμμετοχή γυναικών στον Μαραθώνιο, με αποτέλεσμα η UNWRA να αποφασίσει την ακύρωση του αθλητικού γεγονότος. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε δυο κατασκηνώσεις της UNRWA και απειλές κατά της ζωής του τότε επικεφαλής του οργανισμού Τζον Γκινγκ.

Τι είχε ενοχλήσει τη Χαμάς και την είχε οδηγήσει στην ουσιαστική απαγόρευση του Μαραθωνίου; Αφενός η συμμετοχή των γυναικών σε ένα αθλητικό γεγονός και αφετέρου η οικονομική ενίσχυση, αλλά και η ανάδειξη του έργου των κατασκηνώσεων της UNWRA.

Διότι η Χαμάς μισεί τόσο τις γυναίκες, όσο και τα μικρά παιδιά που απολαμβάνουν τις χαρές της παιδικής ηλικίας και δεν εντάσσονται στους «μηχανισμούς παραγωγής» τρομοκρατών. Σύμφωνα με την αντίληψη των τρομοκρατών της Χαμάς, οι γυναίκες ανήκουν στους συζύγους τους και μόνο. Ενώ τα παιδιά ανήκουν στον προφήτη και πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα του.

Διαβάστε Περισσότερα