Φωτιά ξέσπασε σε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μελιδοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Στις 13:45 εστάλη μήνυμα του 112 για την ευρύτερη περιοχή του Μελιδοχωρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 15:55 ακολούθησε νέο μήνυμα, με το οποίο οι κάτοικοι των περιοχών Μελιδοχώρι και Βοριάς καλούνταν να απομακρυνθούν προληπτικά προς το Χαράκι και τα Δαμάνια.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 15, 2026
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Μελιδοχώρι και #Βοριάς #Ηρακλείου απομακρυνθείτε προς #Χαράκι και #Δαμάνια
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/GY26GrlKvl@pyrosvestiki@hellenicpolice
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 15, 2026
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Μελιδοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας #Ηρακλείου
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 3ης και της 19ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 19 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν ήδη 3 ελικόπτερα. Επιπλέον, οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη με 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
#Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Μελιδοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Κινητοποιήθηκαν 44 #πυροσβέστες με 2 ομάδα πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές, 14 οχήματα και 2 Ε/Π. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 15, 2026
Συνδρομή στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου από τους δήμους Αρχάνων - Αστερουσιών και Γόρτυνας καθώς και από το δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως αναφέρει το neakriti.gr, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς, δημιουργώντας νέες εστίες σε μεγάλη απόσταση από το αρχικό σημείο εκδήλωσής της και δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι φλόγες κινούνται μέσα σε χαράδρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση και την επέμβαση των επίγειων δυνάμεων.


Σημειώνεται ότι η περιοχή βρίσκεται σήμερα σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4).
Στο σημείο έχει μεταβεί το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ηρακλείου προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Συντονιστικό Κέντρο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για αγροτικές περιουσίες, κτίσματα και οικίες.
