Η ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου, ενώ το Κίεβο απάντησε με τις φονικότερες επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το CNBC, οι εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους για γενίκευση της σύγκρουσης και νέες πιέσεις στις ενεργειακές υποδομές και στην προσφορά πετρελαίου.
Η ρωσική επίθεση περιλάμβανε 41 πυραύλους διαφορετικών τύπων και 125 drones. Η ουκρανική αεράμυνα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 18 πυραύλους και 108 drones. Στο Κίεβο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 16, ενώ ζημιές καταγράφηκαν σε πολυκατοικίες, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, φοιτητική εστία, σταθμό του μετρό και υπόγεια διάβαση. Παράλληλα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σε πλήγμα σε ταχυδρομική εγκατάσταση κοντά στο Χάρκοβο, ενώ στη Ζαπορίζια τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίστηκαν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι η προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της χώρας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για περισσότερους αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έπληξε ρωσικές εγκαταστάσεις εφοδιασμού και ενέργειας. Επτά εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε αποθήκη της Wildberries στην περιφέρεια Ταμπόφ, ενώ δεύτερη εγκατάσταση στην Ελεκτροστάλ υπέστη επίσης επίθεση. Πυρκαγιά ξέσπασε ακόμη σε πετρελαϊκή αποθήκη στο Νογκίνσκ, προκαλώντας την εκκένωση κοντινού μαιευτηρίου. Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία της ρωσικής παραγωγής drones και συστημάτων πλοήγησης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, προειδοποίησε ότι ένα ρωσικό πλήγμα κατά της Πολωνίας ή των Βαλτικών κρατών είναι σενάριο για το οποίο η Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα έχανε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κερδίσει, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει την αποτροπή του και προσαρμόζεται στα διδάγματα του πολέμου, ιδίως στη μαζική χρήση drones, στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στα πλήγματα ακριβείας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια ενδεχόμενη σταδιακή μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντονισμένα, αρκεί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να καλύψουν κρίσιμα κενά στις στρατηγικές αερομεταφορές, στις πληροφορίες, στην επιτήρηση και στις δυνατότητες πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς.
