Βίντεο από την επίθεση του δράστη που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» στην Ελβετία (vid)

Βίντεο από την επίθεση του δράστη που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» στην Ελβετία (vid)

Βίντεο από την επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ελβετία φέρνει στο φως τις δραματικές στιγμές του περιστατικού, κατά το οποίο ο δράστης φέρεται να φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» την ώρα της επίθεσης, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι.

Η αστυνομία χαρακτήρισε την επίθεση με μαχαίρι ως τρομοκρατική ενέργεια, μετά τη σύλληψη υπόπτου με προηγούμενες καταγγελίες σε βάρος του για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο φερόμενος δράστης είναι 31 ετών, έχει διπλή υπηκοότητα - ελβετική και τουρκική - και κατάγεται από το Βίντερτουρ, πόλη στα βόρεια προάστια της Ζυρίχης. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 09.30 ώρα Ελλάδας.

Ο διευθυντής ασφαλείας του καντονιού της Ζυρίχης, Μάριο Φεχρ, περιέγραψε το περιστατικό ως «απεχθή τρομοκρατική ενέργεια», υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομία αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά, αποτρέποντας μια ακόμη πιο σοβαρή εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Φεχρ εξήρε τη στάση μιας δασκάλας, η οποία στάθηκε μπροστά στους μαθητές της για να τους προστατεύσει πριν από τη σύλληψη του δράστη. «Υπήρχαν αρκετοί γενναίοι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εκπαιδευτικός ενήργησε με «παραδειγματικό τρόπο».

Ο διοικητής της αστυνομίας του καντονιού της Ζυρίχης, Μάριους Βέγκερμαν, ανέφερε ότι το 2015 είχαν γίνει καταγγελίες σε βάρος του υπόπτου για διασπορά προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ το 2018 είχε απασχολήσει τις αρχές για επεισόδιο καβγά.

Οι αρχές τον θεωρούν φερόμενο ως φανατικό υποστηρικτή του ISIS και άτομο με πιθανή ψυχική αστάθεια. Ο ίδιος φέρεται να είχε ζήσει για δύο χρόνια στην Τουρκία και να επέστρεψε φέτος στην Ελβετία. «Το κίνητρο για αυτή την πράξη πρέπει να αναζητηθεί στον χώρο της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού», δήλωσε ο Βέγκερμαν.

Το Βίντερτουρ είχε αποτελέσει, ιδιαίτερα την περίοδο 2014–2016, σημαντικό κέντρο στρατολόγησης ξένων μαχητών του ISIS στην Ελβετία. Στην περιοχή λειτουργεί το τέμενος An’Nur, το οποίο έχει συνδεθεί με φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, ενώ αρκετοί νέοι που συνδέονταν με αυτό φέρεται να ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στην οργάνωση.

Τα τρία θύματα της επίθεσης, όλοι άνδρες ηλικίας 28, 43 και 52 ετών, νοσηλεύονται. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας τραυματίστηκε στο πόδι, ο δεύτερος στον λαιμό και ο τρίτος στον μηρό.