Wall Street: Αρνητικά πρόσημα λόγω Big Tech και ανόδου στο πετρέλαιο
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Αρνητικά πρόσημα λόγω Big Tech και ανόδου στο πετρέλαιο

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, επηρεασμένοι αφενός από έκθεση που δείχνει προβλήματα στην OpenAI, αφετέρου από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,49% στις 7.138,78 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,90%, στις 24.663,799 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average παρουσιάζει κατέγραψε πτώση 0,06%, στις 49.136,15 μονάδες, παρά την άνοδο 3,9% στις μετοχές της Coca-Cola, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη.

Η OpenAI κατέγραψε αύξηση εσόδων και νέων χρηστών χαμηλότερη από τους στόχους της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η έκθεση πρόσθεσε ότι η οικονομική διευθύντρια Sarah Friar δήλωσε ότι η OpenAI ενδέχεται να μην μπορέσει να καλύψει μελλοντικά συμβόλαια αν τα έσοδά της δεν αυξηθούν αρκετά γρήγορα.

Η είδηση αυτή οδήγησε τις τεχνολογικές μετοχές χαμηλότερα. Η Nvidia έχασε 1,61%, ενώ η Broadcom υποχώρησε πάνω από 4%. Οι Advanced Micro Devices και Intel σημείωσαν επίσης πτώση. Η Oracle υποχώρησε κατά 4%.

Οι κινήσεις της Τρίτης έρχονται μετά το γεγονός ότι ο S&P 500 και ο Nasdaq έφτασαν σε ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα. Τα κέρδη της αγοράς περιορίστηκαν καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φάνηκαν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ και η ομάδα εθνικής ασφάλειας έχουν συζητήσει την πρόταση του Ιράν να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ, εφόσον λήξει ο πόλεμος και οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται την Τρίτη. Τα συμβόλαια West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 3%, ξεπερνώντας τα 99 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια Brent σημείωσαν άνοδο 2%, ξεπερνώντας τα 104 δολάρια ανά βαρέλι.

Η είδηση έρχεται σε μια σημαντική εβδομάδα ανακοινώσεων κερδών για τη χρηματιστηριακή αγορά, με πέντε από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της λεγόμενης ομάδας των «Magnificent Seven» να αναμένεται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Οι Alphabet, Amazon, Meta Platforms και Microsoft ανακοινώνουν την Τετάρτη, ενώ τα αποτελέσματα της Apple αναμένονται την Πέμπτη.

«Πιστεύω ότι ένα μέρος της ισχύος του πρώτου τριμήνου έχει ήδη προεξοφληθεί», δήλωσε στο CNBC  ο John Belton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών ανάπτυξης στην Gabelli Funds. «Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά και οι προσδοκίες υψηλές — είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές την ημέρα των ανακοινώσεων υπό αυτές τις συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, θεωρώ ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσες».