Η Ελλάδα διατήρησε και το 2026 τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στο διεθνές πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δυναμική της στον τομέα του ποιοτικού και βιώσιμου τουρισμού.
Συνολικά, η χώρα απέσπασε 624 βραβεύσεις για ακτές, 17 για μαρίνες και ακόμη 17 για τουριστικά σκάφη, ανάμεσα σε 51 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με τις διακρίσεις αυτές, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 14% των βραβευμένων ακτών παγκοσμίως, διατηρώντας για ακόμη μία χρονιά τις διακρίσεις της πάνω από το «φράγμα» των 600 σημαιών.
Πρωταθλήτρια σε επίπεδο νομών αναδείχθηκε η Χαλκιδική, η οποία εξασφάλισε 93 Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες της, ενώ στην κορυφή των περιφερειών παρέμεινε η Κρήτη με συνολικά 154 βραβεύσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, η αρμόδια επιτροπή του προγράμματος απένειμε συνολικά 4.378 βραβεύσεις σε ακτές, 747 σε μαρίνες και 158 σε τουριστικά σκάφη παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του θεσμού ως δείκτη ποιότητας, καθαριότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Δείτε εδώ όλες τις παραλίες
