Βρετανία: Ο Στρίτινγκ θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Στάρμερ
AP Photo
AP Photo

Βρετανία: Ο Στρίτινγκ θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Στάρμερ

Ο Γουές Στρίτινγκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Κιρ Στάρμερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και, κατ’ επέκταση, στην πρωθυπουργία, μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα του κόμματος στις τοπικές εκλογές.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική αναμέτρηση με τους καλύτερους υποψηφίους στο πεδίο και εγώ θα είμαι παρών», δήλωσε ο Στρίτινγκ σε εκδήλωση think tank στο Λονδίνο, δύο ημέρες αφότου ο δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, Άντι Μπέρναμ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εφόσον εκλεγεί βουλευτής, ο Μπέρναμ θα μπορεί επίσης να συμμετάσχει σε μια εσωκομματική κούρσα διαδοχής, η οποία πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αν και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί επίσημα από τους βουλευτές των Εργατικών.

Στην ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή παραίτησής του, ο Στρίτινγκ αμφισβήτησε ανοιχτά την ηγεσία του Στάρμερ, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές. Παράλληλα, υποστήριξε ότι εκεί όπου το κόμμα χρειάζεται «όραμα», επικρατεί «κενό».

Η παραίτησή του ακολούθησε εκείνες τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησης Στάρμερ, μετά τις βαριές απώλειες των Εργατικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Νάιτζελ Φάρατζ και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε ολόκληρη την Αγγλία.

Ο Στρίτινγκ, του οποίου οι πολιτικές φιλοδοξίες ήταν εδώ και καιρό γνωστές, συγκαταλέγεται πλέον στους βασικούς διεκδικητές που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ευθέως τον Στάρμερ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Εργατικού Κόμματος, οι υποψήφιοι χρειάζονται τη στήριξη τουλάχιστον του 20% των βουλευτών του κόμματος προκειμένου να προκληθεί επίσημα εκλογή νέας ηγεσίας.

Από την πλευρά του, ο Στάρμερ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, προειδοποιώντας πως μια εσωκομματική μάχη για την ηγεσία θα βύθιζε την κυβέρνηση στο «χάος», σε μια περίοδο κατά την οποία —όπως λέει— η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην κρίση κόστους ζωής και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Στάρμερ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.