🔥💰 🗾 Ποιος θυμάται τη «Μαύρη Τετάρτη»…

Επιμέλεια Κώστας Στούπας

🗾 Ιαπωνία 2026: Η νέα «Μαύρη Τετάρτη»…

💱 Η Ιαπωνία ζει σήμερα κάτι που θυμίζει έντονα τη Βρετανία του 1992, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τότε, η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να υπερασπιστεί τη λίρα απέναντι στις αγορές. Αύξησε επιτόκια, ξόδεψε τεράστια αποθέματα και τελικά λύγισε. Ο George Soros έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που «έσπασε» την Τράπεζα της Αγγλίας.

🇯🇵 Σήμερα, η Ιαπωνία επιχειρεί να προστατεύσει το γιεν, καθώς το USD/JPY κινείται κοντά σε επίπεδα συναγερμού. Οι παρεμβάσεις εκτιμώνται στα 72 δισ. δολάρια, με πιθανή χρηματοδότηση μέσω πωλήσεων αμερικανικών ομολόγων.

🏦 Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους. Αν πουλά Treasuries για να αγοράζει γιεν, πιέζει τις τιμές των ομολόγων και ανεβάζει τις αποδόσεις.

⚠️ Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί μια κεντρική τράπεζα να κερδίσει την αγορά; Το 1992, η απάντηση ήταν όχι.

⚙️ 💱 Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός

🏦 Όταν μια χώρα όπως η Ιαπωνία πουλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries), αυξάνεται η προσφορά τους στην αγορά. Όπως συμβαίνει σε κάθε αγορά, όταν η προσφορά αυξάνεται έντονα, οι τιμές πέφτουν.

📈 Στα ομόλογα όμως υπάρχει ένας αντίστροφος μηχανισμός:
όταν πέφτει η τιμή, ανεβαίνει η απόδοση (yield).

💵 Παράδειγμα:
Ένα 10ετές αμερικανικό ομόλογο με κουπόνι 4% και τιμή 100 δίνει απόδοση 4%.

Αν λόγω μαζικών πωλήσεων η τιμή πέσει στο 95:

ο επενδυτής συνεχίζει να λαμβάνει το ίδιο κουπόνι
αλλά επειδή αγόρασε φθηνότερα, η πραγματική απόδοση ανεβαίνει π.χ. στο 4,4%-4,5%.
⚠️ Αυτό ακριβώς είδαμε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ:

  • αυξημένες αποδόσεις στο 10ετές Treasury
  • πίεση στις μετοχές τεχνολογίας
  • άνοδο κόστους δανεισμού για

 

🇺🇸🌍 Οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία

🏦 Αν η Ιαπωνία συνεχίσει να πουλά αμερικανικά ομόλογα για να στηρίζει το γιεν, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά συναλλάγματος. Αγγίζουν ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

📈 Πρώτη συνέπεια είναι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού:

  • για το αμερικανικό δημόσιο
  • για επιχειρήσεις
  • για στεγαστικά δάνεια
  • για καταναλωτές

💳 Οι ΗΠΑ ήδη πληρώνουν πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως μόνο σε τόκους χρέους. Αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να ανεβαίνουν, το δημοσιονομικό βάρος διογκώνεται ακόμα περισσότερο.

📉 Δεύτερη συνέπεια είναι η πίεση στις αγορές μετοχών. Οι υψηλές αποδόσεις κάνουν τα ομόλογα πιο ελκυστικά και μειώνουν τις αποτιμήσεις κυρίως σε:

τεχνολογία
AI
growth μετοχές
private equity
⚠️ Τρίτη συνέπεια αφορά το carry trade. Για χρόνια οι επενδυτές δανείζονταν φθηνό γιεν και αγόραζαν assets παγκοσμίως. Αν το γιεν ανατιμηθείί βίαια ή αυξηθούν τα ιαπωνικά επιτόκια:

κλείνουν θέσεις
αποσύρεται ρευστότητα
αυξάνεται η μεταβλητότητα διεθνώς
🌐 Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

πτώση χρηματιστηρίων
πίεση σε αναδυόμενες αγορές
stress σε τράπεζες και hedge funds
ισχυρότερο δολάριο και δυσκολότερη χρηματοδότηση διεθνώς
🏭 Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να μπει σε φάση:

ακριβότερου χρήματος
χαμηλότερης ανάπτυξης
υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης χρέους
 

➡️Συμβουλές Black Box:

📌 Η αγορά ομολόγων συχνά προειδοποιεί για κρίσεις πριν εμφανιστούν στις μετοχές

📌 Η Ιαπωνία αποτελεί κομβικό κρίκο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω του τεράστιου όγκου αμερικανικών ομολόγων που κατέχει

📌 Μια βίαιη αποσταθεροποίηση του γιεν μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη ρευστότητας και απότομη αύξηση μεταβλητότητας στις αγορές


🚨🔙🎯 Όπισθεν του Ταμπλό: 🔌 🔌 ΔΕΗ: ⚡CENER:  🛢️ΕΛΠΕ: 🛠️MTLN: 🏦 BOCHGR: ✈️ ΑΡΑΙΓ: 🚀 ΤΡΕΚ: 🏢 ONYX: 🪙 Ασήμι: 

📊 Ορμούζ: Αγορές σε ισορροπία τρόμου

🛢️ Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ κρατά τις αγορές σε καθεστώς «ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη», με το πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια.

📈 Η Jefferies παραμένει bullish στα risk assets, αλλά τονίζει ότι το επόμενο στοίχημα είναι ο εντοπισμός νικητών και χαμένων από το ακριβότερο πετρέλαιο.

🇺🇸 Προτιμά ΗΠΑ έναντι Ευρώπης, μεγάλες εταιρείες έναντι μικρών και τεχνολογία, καθώς θεωρεί ότι τα κέρδη τους αντέχουν καλύτερα.

⚖️ Η Citi προειδοποιεί ότι η επιστροφή στο ανέφελο κλίμα θα είναι δύσκολη, με τα θεμελιώδη μεγέθη να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

🧠 Βλέπει ευκαιρίες σε λογισμικό, λιανικό εμπόριο και ακίνητα, αλλά λιγότερο θετική εικόνα σε ταξίδια, media και πολυτέλεια.

📌 Ο επενδυτής χρειάζεται ποιότητα, άμυνα και διαφοροποίηση


🇬🇷 Στην καθ’ Ανατολή χθες, εν αντιθέσει με την περισσότερη υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρήθηκε δυναμική από τα Βιομηχανικά blue chips να σπρώχνουν το Χ.Α. προς τις 2.300 μονάδες

🇬🇷 Για την ακρίβεια ο  Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε στις 2295 μονάδες, κλείνοντας με κέρδη ημέρας 0,67% και κοντά σε υψηλά ημέρας, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες πάλευαν να διατηρήσουν επαφή με το αμετάβλητο. Ενδεικτικά, στο κλείσιμο της Ελλάδος, ο γερμανικός DAX40 κατέγραφε απώλειες 0,10% και ο αμερικανικός S&P500 κέρδη 0,15%.

🚀 Παρατηρήθηκε λοιπόν,  ισχυρή κίνηση των Cenergy, Viohalco και Metlen.

🔌 🔌 ΔΕΗ: Μεταξύ των πρωταγωνιστών χθες η μετοχή η οποία λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ προσεγγίζει τα 20 Ευρώ και τα πρόσφατα  υψηλά.

🔌 Τα σενάρια για τη μετοχή, την εταιρεία και την κεφαλαιοποίηση τα έχουμε αναλύσει διεξοδικά. Ο ίδιος όταν δόθηκε η ευκαιρία εξάντλησα το ερωτηματολόγιο για όλες τις πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σχέδιο για EBIDTA στα 4,5 δισ. Ευρώ σε λίγα χρόνια.

🔌 Οι πιθανότητες είναι περιορισμένες. Αυτό φαίνεται να το βλέπουν όλοι και προσπαθούν να πάρουν θέση αδιαφορώντας αν οι νέες μετοχές βγουν χαμηλότερα.

🔌 Προφανώς θεωρούν πως αυτοί που τις πάρουν θα τις κρατήσουν…

⚡CENER:  Η Cenergy Holdings  συνέχισε τη δυναμική πορεία με άνοδο 2,12%, στα 25,06 ευρώ.

⚡ Πρόσφατα η  διοίκηση διαβεβαίωσε τους θεσμικούς πως ι η κατασκευή του εργοστασίου στις ΗΠΑ  προχωρά κανονικά, με στόχο την  ολοκλήρωση στις αρχές του 2027.

⚡ Παράλληλα, η εταιρεία έχει θέσει ως βασικό στόχο να εξασφαλίσει το πρώτο συμβόλαιο-πλαίσιο με πελάτη μέχρι τα τέλη του 2026, περίπου έξι μήνες πριν από την έναρξη παραγωγής.

🛢️ΕΛΠΕ: Πάνω από 3% πέταξε η μετοχή χθες με την είδηση της νέας εμπλοκής στο Κόλπο που έστειλε την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 Ευρώ.

Η ΜΟΗ όμως δεν ακολούθησε. Το διάγραμμα που ακολουθεί ίσως δίνει κάποιες απαντήσεις.

🛠️MTLN: Με του κερδισμένους παρατάχθηκε και χθες η μετοχή με την τιμή πλέον  να πλησιάζει τα 38 Ευρώ που συνιστά και το όριο της αλήθειας. Η περιοχή των € 38 από το Φεβρουάριο και μετά έχει προσεγγιστεί 3-4 φορές χωρίς να διασπαστεί. Αν διασπαστεί κάποιοι θα τρέχουν…

🏦 BOCHGR: Με τη BOCHGR λίγο κάτω από τα 10 ευρώ και το T/BV ανά μετοχή περίπου 6,38 ευρώ, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι η αγορά πληρώνει πάνω από 1,5 φορά τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

🏦 Το ερώτημα είναι αν αυτό το premium δικαιολογείται κι αν χρησιμοποιεί η τράπεζα αυτά τα κεφάλαια αποδοτικά.

✈️ ΑΡΑΙΓ: Στους χαμένους χθες καθώς κινείται αντιστρόφως ανάλογα με το πετρέλαιο και την κλίμακα της γεωπολιτικής έντασης.

🏢 ONYX: Μετά την αποκαθήλωση ακολουθεί η Ανάσταση κατά τα ειωθώτα…

🚰 ΕΥΔΑΠ: Σε υψηλά 17 ετών, συνεχίζει αργά αλλά σταθερά την ανοδική της πορεία μετά τη συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

🔹 ΙΝΤΕΚ: Νέα υψηλά τριμήνου και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η αγορά αποτιμά θετικά το story της Ideal στα Attica, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα της διοίκησης.

🧴 Σαράντης: Επιχειρεί διάσπαση των 14,80 ευρώ, που μπορεί να ανοίξει δρόμο προς τη ζώνη των 16 ευρώ, αν και ο τζίρος δεν έπεισε.

🏭 Viohalco: Νέα υπερπολυετή υψηλά, με εντυπωσιακή απόδοση +220% στο δωδεκάμηνο.

🔹 Jumbo: Δοκιμάζει αντίδραση από τα 22 ευρώ, με πιθανό πρώτο στόχο τα 26 ευρώ.

🚀 Άβακας & TREK: Σε νέα υψηλά, με τον Άβακα σε υψηλά 17 ετών και την TREK σε ιστορικά υψηλά.

🪙 Ασήμι: Η τεχνική εικόνα δείχνει απόπειρα επιστροφής

📈 Το ασήμι προσπαθεί να ξαναβρεί ανοδικό βηματισμό μετά τη μεγάλη διόρθωση που ακολούθησε το ιστορικό υψηλό των 121,64 δολ./ουγγιά στις 29 Ιανουαρίου. Η πτώση έως τα 60,94 δολ. τον Μάρτιο έκοψε σχεδόν τη μισή αξία του, όμως η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει σταθεροποίηση.

📊 Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η τιμή έχει επιστρέψει πάνω από δύο βασικές καθοδικές γραμμές τάσης, ένδειξη ότι η πίεση των πωλητών εξασθενεί. Η πρόσφατη ανοδική κίνηση έφερε το ασήμι κοντά στη ζώνη 82-83 δολ., η οποία παραμένει ισχυρή αντίσταση.

🚀 Αν υπάρξει διατηρήσιμη υπέρβαση των 83,04 δολ., η αγορά θα μπορούσε να «κλειδώσει» υψηλότερο εύρος τιμών, ανοίγοντας δρόμο προς τα 90 δολ. και ενδεχομένως προς τα 96,38 δολ.


Credia Bank: Δυναμική είσοδος στις χρηματιστηριακές υπηρεσίες

Επίσημη η υπογραφή της συμβασης για την απόκτηση του 70% της Παντελάκης από την CrediaBank έναντι €8,75 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα μπαίνει στα χρηματιστηριακά με μια από τις πιο ιστορικές εταιρίες στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία και υπηρεσίες, ενισχύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της CrediaBank.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση της Παντελάκης θα εξασφαλίσει συνέργειες εσόδων αλλά και κόστους,θα ενισχύσει τα έσοδα από προμήθειες και θα δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων. Πρόκειται για την τελευταία από τις 3 συμφωνίες που είχε ανακοινώσει η CrediaBank στο τέλος του 2025, μετά την εξαγορά της HSBC Malta που θα διπλασιάσει τα μεγέθη του ομίλου και τη συνεργασία με την Euronet που αναβαθμίζει τον τομέα πληρωμών και καρτών και εξασφαλίζει στην CrediaBank το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ πανελλαδικά με περισσότερα από 2.500 σημεία. Μετά και την πρόσφατη επιτυχημένη ΑΜΚ, τα φώτα είναι στράμμενα στην επόμενη κίνηση της διοίκησης της CrediaBank...


🏦 Τράπεζα Κύπρου: Ισχυρό ξεκίνημα με μερίσματα και κεφάλαια

📈 Η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε δυναμικά το 2026, με καθαρά κέρδη 121 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και ROTE 18%, επίδοση υψηλότερη από τον μεσοπρόθεσμο στόχο. Ο νέος δανεισμός έφτασε τα 829 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 9%, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 11,1 δισ. ευρώ.

🛡️ Η εικόνα του ισολογισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή: τα ΜΕΔ υποχώρησαν στο 1,1%, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 20,7% και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 25,5%. Παράλληλα, η τράπεζα διατηρεί καταθέσεις 22,3 δισ. ευρώ.
💰 Το μεγάλο μήνυμα προς τους μετόχους είναι οι διανομές: τελικό μέρισμα 0,50 ευρώ για το 2025 και στόχος payout έως 90% το 2026 και έως 100% το 2027-2028.

➡️ Συμβουλές Black Box:
📌 Η μετοχή συνδυάζει κερδοφορία, κεφάλαια και υψηλές διανομές
📌 Το βασικό ρίσκο είναι η επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας


🏢📈 PREMIA: Ισχυρή ανάπτυξη με επίκεντρο ξενοδοχεία και φοιτητικές κατοικίες

🚀 Η PREMIA Properties συνέχισε με υψηλές ταχύτητες το πρώτο τρίμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της επέκτασης σε ακίνητα εισοδήματος με ισχυρές αποδόσεις. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αριθμεί πλέον 74 ακίνητα με συνολική αξία επενδύσεων 706,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μικτή απόδοση διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα ελκυστικό 7,1% και η μέση διάρκεια μισθώσεων στα 10 έτη.

🏨 Η διοίκηση συνεχίζει να επενδύει επιθετικά σε ξενοδοχειακά ακίνητα και φοιτητικές εστίες, διαθέτοντας περίπου 11 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο για αναβαθμίσεις και ανάπτυξη υφιστάμενων ακινήτων. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν εξαγορές δύο ξενοδοχείων στην Κω, ενώ πωλήσεις ακινήτων σε Θεσσαλονίκη και Βούλα απέφεραν κεφαλαιακά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.

💰 Σε λειτουργικό επίπεδο, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 35% και άνοδο 49% στο Adjusted EBITDA, με τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη να ενισχύονται κατά 72%. Η πρόσφατη έκδοση επταετούς ομολόγου 150 εκατ. ευρώ ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητα και δίνει καύσιμα για τη συνέχιση του επενδυτικού πλάνου μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

➡️Συμβουλές Black Box:
📌 Η έμφαση σε ακίνητα εισοδήματος με μακροχρόνιες μισθώσεις ενισχύει την ορατότητα ταμειακών ροών
📌 Τα ξενοδοχεία και οι φοιτητικές κατοικίες παραμένουν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του ελληνικού real estate
📌 Η επιτυχής έκδοση ομολόγου δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη στρατηγική της εταιρείας
📌 Η ισχυρή αύξηση EBITDA δείχνει ότι οι επενδύσεις του 2025 αρχίζουν πλέον να αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα


⚓🔥 Motor Oil: Restart για το FSRU στους Αγίους Θεοδώρους

Η Motor Oil επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το project του FSRU Dioriga Gas στους Αγίους Θεοδώρους, στέλνοντας μήνυμα ότι ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά projects LNG στην Ελλάδα παραμένει ενεργό. Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια σχετικής σιωπής, ο όμιλος επιβεβαιώνει πως οι διεργασίες συνεχίζονται, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

⛽ Το project κινείται πλέον σε τρία κρίσιμα μέτωπα. Πρώτον, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με νέους διεθνείς LNG players που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μετοχικά, ενισχύοντας τόσο τη χρηματοδότηση όσο και την εμπορική αξιοπιστία του έργου. Δεύτερον, η Dioriga Gas επιδιώκει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτική πρόσβαση τρίτων, μέσω εγκρίσεων από ΡΑΑΕΥ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχείο που θεωρείται κομβικό για τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

🌍 Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη θαλάσσια αδειοδότηση του πλωτού τερματικού LNG. Το FSRU προβλέπεται να προσθέσει αποθηκευτική δυναμικότητα 177.000 κυβικών μέτρων LNG και να καλύπτει περίπου το 30% της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου. Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η επανεκκίνηση του έργου ενισχύει το αφήγημα της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

➡️Συμβουλές Black Box:
📌 Η πορεία του project θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διασφάλιση εμπορικής ζήτησης και στρατηγικών συνεργασιών
📌 Η πιθανή εξαίρεση από third-party access μπορεί να αλλάξει πλήρως την οικονομική απόδοση του FSRU


🤖⚡ΔΕΗ: Και  έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η έκρηξη της Τ.Ν.  και των data centers αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη, οδηγώντας σε εκθετική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Το κύμα αυτό αρχίζει να επηρεάζει δυναμικά και την Ελλάδα, με τη ΔΕΗ να εντάσσει επίσημα τον κλάδο των data centers στο νέο στρατηγικό της πλάνο ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας.

🏗️ Στην Κοζάνη σχεδιάζεται ανάπτυξη data center ισχύος 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης έως και το 1 GW, σε μια επένδυση που συνδέεται άμεσα με τη μεταλιγνιτική μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή διαθέτει ήδη κρίσιμες υποδομές, όπως ηλεκτρικά δίκτυα, διαθέσιμη γη και οπτικές ίνες, δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

💰 Το σχετικό Capex μόνο για το project των data centers εκτιμάται κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ επενδύει σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο όπου οι πρώην λιγνιτικές περιοχές μετατρέπονται σε κόμβους καθαρής ενέργειας και ψηφιακών υποδομών.

📈 Σύμφωνα με τη Research and Markets, η ελληνική αγορά data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, με την Αθήνα να εξελίσσεται σε περιφερειακό ψηφιακό hub.


🔬📈 Η μάχη της καινοτομίας αλλάζει παγκόσμιο χάρτη

🔴 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες επενδύσεις Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), αυξάνοντας το μερίδιό τους από 43,4% το 2014 σε 47,1% το 2024. Το αμερικανικό οικοσύστημα τεχνολογίας, AI και ημιαγωγών απορροφά ολοένα και περισσότερα κεφάλαια, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

🔵 Η Ευρώπη ακολουθεί αντίθετη πορεία. Το μερίδιό της υποχώρησε από 21,4% σε 16,2%, γεγονός που αντανακλά τη χαμηλότερη τεχνολογική δυναμική, τη γραφειοκρατία και την αδυναμία δημιουργίας «παγκόσμιων πρωταθλητών» αντίστοιχων των αμερικανικών Big Tech.

🟡 Η Κίνα είναι ο μεγάλος αναδυόμενος παίκτης. Μέσα σε μία δεκαετία σχεδόν τριπλασίασε το μερίδιό της στις παγκόσμιες επενδύσεις R&D, από 6,5% σε 16,5%, πλησιάζοντας πλέον την Ευρώπη. Η άνοδος στηρίζεται σε AI, ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, robotics και κρατική χρηματοδότηση.

🟢 Η Ιαπωνία συνεχίζει τη μακροχρόνια στασιμότητα, με το ποσοστό της να κινείται χαμηλότερα από το 12% στο 7,8%, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή απώλεια τεχνολογικής επιρροής που ξεκίνησε μετά τη δεκαετία του ’90.

⚫ Ουσιαστικά, ο κόσμος οδηγείται σε έναν νέο τεχνολογικό διπολισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Ευρώπη να κινδυνεύει να μετατραπεί περισσότερο σε καταναλωτή τεχνολογίας παρά σε παραγωγό της.

➡️Συμβουλές Black Box:
📌 Οι επενδύσεις σε R&D συχνά προαναγγέλλουν ποιοι θα κυριαρχήσουν χρηματιστηριακά την επόμενη δεκαετία
📌 Η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί εξελίσσονται στον νέο «αγώνα εξοπλισμών» της παγκόσμιας οικονομίας
📌 Η αδυναμία της Ευρώπης στην καινοτομία μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη, παραγωγικότητα και αγορές
📌 Οι αγορές συνήθως επιβραβεύουν τις οικονομίες που επενδύουν επιθετικά στην τεχνολογική υπεροχή


🛢️📉 Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου πλησιάζει σε επικίνδυνη ζώνη

🔻 Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bloomberg και της JPMorgan. Το γράφημα δείχνει πως, εάν η κρίση με το Ιράν συνεχιστεί χωρίς λύση, τα διαθέσιμα αποθέματα μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από κρίσιμα λειτουργικά όρια ήδη μέσα στο 2026.

⚠️ Το επίπεδο των 7,6 δισ. βαρελιών θεωρείται «ζώνη επιχειρησιακού στρες». Κάτω από αυτό το σημείο αρχίζουν σοβαρές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις μεταφορές και στη λειτουργία των διυλιστηρίων.

🔥 Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το επίπεδο των 6,8 δισ. βαρελιών, το οποίο θεωρείται το απόλυτο λειτουργικό κατώφλι για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά αγωγοί και διυλιστήρια. Αν φτάσουμε εκεί, η αγορά μπορεί να περάσει από απλή άνοδο τιμών σε πραγματική ενεργειακή κρίση.
⛽ Σε τέτοιες συνθήκες, η αγορά δεν τιμολογεί πλέον μόνο την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και τον φόβο έλλειψης. Αυτό συνήθως οδηγεί σε εκρηκτική άνοδο πετρελαίου, πληθωριστικές πιέσεις, αυξημένα επιτόκια και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
📈 Οι ενεργειακές, οι πετρελαϊκές και οι χώρες παραγωγοί ενδέχεται να ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά για τις εισαγωγικές οικονομίες το σοκ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο. 


🏦 Eurobank: Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο

🏖️ Η Eurobank ενισχύει το πακέτο παροχών προς τους εργαζομένους, υιοθετώντας νέα πολιτική αδειών με σαφές μήνυμα: η ευεξία και η ισορροπία εργασίας–ζωής μπαίνουν ψηλότερα στην ατζέντα.

📌 Από την πρώτη χρονιά, όλοι οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τουλάχιστον 25 ημέρες κανονικής άδειας, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας. Παράλληλα, προστίθεται μία επιπλέον ημέρα για όσους προγραμματίζουν έγκαιρα και αξιοποιούν πλήρως την άδειά τους.

🏁 Σε μια αγορά εργασίας που «σφίγγει», η κίνηση ενισχύει το employer branding της τράπεζας.


🚗🇩🇪 Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο αρχίζει να τρίζει επικίνδυνα

📉 Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν με ταχύτητα έδαφος στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο. Η BMW υποχώρησε από μερίδιο 18,1% το 2020 στο 9,6% το 2025, η Mercedes από 17,3% στο 9,4% και η Audi από 16,7% στο 9,3%. Το σοκ δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις. Αφορά ολόκληρο το γερμανικό οικονομικό μοντέλο.

🏭 Για δεκαετίες, οι τεράστιες πωλήσεις στην Κίνα χρηματοδοτούσαν ένα ακριβό και δυσκίνητο παραγωγικό σύστημα στη Γερμανία, με υψηλούς μισθούς, ισχυρά συνδικάτα και βιομηχανικές δομές που άλλαζαν αργά. Όσο η κινεζική αγορά μεγάλωνε, το μοντέλο επιβίωνε.

⚡ Σήμερα όμως η Κίνα δεν χρειάζεται πλέον τη Γερμανία όπως παλιά. Οι εγχώριοι κινεζικοί κατασκευαστές κυριαρχούν στα ηλεκτρικά οχήματα, πιέζοντας αφόρητα τις γερμανικές φίρμες.

🌍 Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η ίδια πίεση εμφανίζεται στη χημική βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις εξαγωγές συνολικά. Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια δομική αλλαγή που μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει.


🌋 Γεωθερμία: Η Ελλάδα ξαναζεσταίνει ένα ξεχασμένο ενεργειακό χαρτί

♨️ Η γεωθερμία επιστρέφει στο προσκήνιο, καθώς ολοκληρώθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα και αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού σε επτά περιοχές της χώρας. Η μελέτη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ανοίγοντας τον δρόμο για νέο επενδυτικό σχεδιασμό από το ΥΠΕΝ.

🗺️ Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές όπως ο Στρυμόνας, ο Ακροπόταμος Καβάλας, τα Δέλτα Νέστου και Έβρου, ο Σπερχειός, η Σαμοθράκη και η Νότια Χίος. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 120–145°C σε μεγάλα βάθη, δημιουργώντας προοπτικές για θέρμανση και μελλοντικά για ηλεκτροπαραγωγή.

⚡ Το στοίχημα είναι αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα παλιά εμπόδια: κόστος, αδειοδοτήσεις και πρόσβαση στο δίκτυο.


⚡🌍 ΑΔΜΗΕ: Η Αθήνα στο επίκεντρο των παγκόσμιων ηλεκτρικών δικτύων

🔌 Η Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων, με τον ΑΔΜΗΕ να φιλοξενεί την τριήμερη σύνοδο της GO15, της ένωσης που συγκεντρώνει κορυφαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των GO15 και Med-TSO, με βασικό αντικείμενο τις προκλήσεις της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, την ενίσχυση των δικτύων και τις νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

🌐 Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από μεγάλα έργα διασυνδέσεων και αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της GO15, Bruno Meyer, στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούν η αυξανόμενη ζήτηση από data centers, η αποθήκευση ενέργειας και η ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας των ηλεκτρικών συστημάτων.

⚙️ Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και στη διασύνδεση Κρήτης–Αττικής, έργα που ενισχύουν τον ρόλο της χώρας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης.


[email protected]

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.