Γ. Κοντόπουλος: Αυστηροποιείται ο κανονισμός του Χρηματιστηρίου - Θετική η πορεία της αγοράς

Γ. Κοντόπουλος: Αυστηροποιείται ο κανονισμός του Χρηματιστηρίου - Θετική η πορεία της αγοράς

Την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Κύριας και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις εγκριθεί, ανακοίνωσε ο CEO του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλο, κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης.

Με τον νέο κανονισμό θεσπίζεται ως κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στην αγορά του ΧΑ το ποσόν των 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διασπορά των μετοχών, η οποία θα παρακολουθείται από τα εποπτικά όργανα θα ισχύσουν δύο επίπεδα. Για εταιρείες με κάτω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η διασπορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%, ενώ για εταιρείες με πάνω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η διασπορά θα μπορεί να είναι και κάτω του 25%, με κατώτατο όριο, όμως, το 15%. 

Απαντώντας ο κ. Κοντόπουλος σε σχετική ερώτηση του Liberal αν ο νέος, αναβαθμισμένος κανονισμός ενισχύει τα αντανακλαστικά του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να μην παρατηρηθούν στο μέλλον φαινόμενα επιζήμια για τους μετόχους, όπως αυτό της Folli Follie, απάντησε ότι στο πλαίσιο του νέου κανονισμού έχουν ελεγχθεί και έχουν αξιολογηθεί τέτοιου είδους σενάρια. Βεβαίως, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

«Επειδή δεν θα ήθελα να βρεθεί στα χέρια μου μια Folli Follie», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος, «καταβάλλεται σημαντικά προσπάθεια στο επίπεδο που εμείς μπορούμε να ελέγξουμε να μην συμβεί κάτι ανάλογο. Προσπαθούμε να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους μετόχους». 

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι σε ένα κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγοράς η ελληνική αγορά έχει να παρουσιάσει μια σημαντική πορεία με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει άνοδο 30,07% στο εννεάμηνο.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της αγοράς, έχει αυξηθεί κατά 16,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, παρά τον γεγονός ότι οι απώλειες του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου η αποτίμηση να ανέρχεται σε 81,9 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 42% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2022.

Οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν κατά 56,1% στη συναλλακτική δραστηριότητα με 22.500 ενεργές μερίδες, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν 20.400 μερίδες. 

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της αγοράς για το εννεάμηνο του 2023 ήταν τα υψηλέ επίπεδα κερδοφορίας των εισηγμένων αλλά και το ρεκόρ μερισμάτων τα οποία στο εννεάμηνο ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2022. 

Ο κ Κοντόπουλος έκανε ακόμη αναφορά και στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας ότι σχετίζεται και με τη μετάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναπτυγμένες αγορές.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφεια ο κ. Κοντόπουλο αναφέρθηκε στο επενδυτικό roadshow της Φρανκφούρτης που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου αλλά και στην επανάληψη του Roadshow στο Λονδίνο με τη Morgan Stanley για τις 27 και 28 Νοεμβρίου.

Για τις επικείμενες εισαγωγές στο ΧΑ, ο κ. Κοντόπουλο ανέφερε ενδεικτικά τις εταιρείες Orilina, την Trade Estates και τη Noval Properties αλλά και δύο μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά.