Νορβηγία: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος ογκόλιθος με μυστηριώδη επιγραφή
youtube
youtube

Νορβηγία: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος ογκόλιθος με μυστηριώδη επιγραφή

Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν τον αρχαιότερο ογκόλιθο με ρούνους στον κόσμο. Φέρει επιγραφή που χρονολογείται πριν από έως και 2.000 χρόνια. Η πέτρα περιέχει τα τρία πρώτα γράμματα του ρουνικού αλφαβήτου - "f", "u" και "th" - σε μία από τις πλευρές του.

Ερευνητές στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Όσλο βρήκαν την πέτρα κατά τις ανασκαφές ενός ταφικού χώρου στον δήμο Χόλε στην ανατολική Νορβηγία το φθινόπωρο του 2021.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η γραφή ήταν σκαλισμένη στον κοκκινοκαφέ ογκόλιθο από ψαμμίτη, με ύψος και πλάτος περίπου ενός ποδιού, μεταξύ 1 και 250 μ.Χ.

Σύμφωνα με δηλώσεις των επιστημόνων, πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη της εμφάνισης «ρουνόπετρων» στη Σκανδιναβία τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

Η Σκανδιναβία έχει αρκετές χιλιάδες πέτρες με ρούνους από την εποχή των Βίκινγκ, μεταξύ 793 και 1066 μ.Χ., αλλά υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για ρούνους από παλαιότερες εποχές.

Από τους ρουνόλιθους που βρέθηκαν στη Νορβηγία, μόνο περίπου 30 πιστεύεται ότι χρονολογούνται νωρίτερα από περίπου το 550 μ.Χ.

Ο λίθος θα εκτίθεται στο μουσείο από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο Idiberug

Η πέτρα έχει μια «πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση», με ρούνους και άλλα οπτικά μοτίβα. Ορισμένες επιγραφές έχουν σχήμα ζιγκ-ζαγκ, ενώ άλλες σχηματίζουν πλέγμα.

Οκτώ ρούνοι στην μπροστινή του όψη διαβάστηκαν "idiberug" όταν αυτοί μετατράπηκαν σε ρωμαϊκά γράμματα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό θα μπορούσε να είναι το όνομα μιας γυναίκας που ονομάζεται "Idibera", θα μπορούσε να αναφέρεται σε έναν συγγενή που ονομάζεται "Idiberung", ή θα μπορούσε να πει, "για την Idibera". 

Πηγή: CNN