ΥΠΕΞ: «Ανυπόστατα» και «κακόβουλα» τα δημοσιεύματα για τη στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό

ΥΠΕΞ: «Ανυπόστατα» και «κακόβουλα» τα δημοσιεύματα για τη στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό

Ως "ανυπόστατα" και "κακόβουλα" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση που δήθεν τήρησε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (18.01.2016).

«Υπενθυμίζουμε», τόνισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, «ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε ομοφώνως τα εν λόγω Συμπεράσματα, τα οποία είναι σχεδόν ταυτόσημα με αυτά του Ιουλίου 2015 και επαναλαμβάνουν πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κούτρας επισήμανε επίσης ότι «τα κακόβουλα αυτά δημοσιεύματα έρχονται σε συνέχεια άλλων, που στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί, ως προς τη δήθεν μη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη και τη στάση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη, προϊόντα τα οποία η Ελλάδα δεν εισάγει».

«Θα συνιστούσαμε σε όλους», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, «να είναι πιο προσεκτικοί κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την ελληνική στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία είναι αταλάντευτη. Η Ελλάδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ της προώθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Παράλληλα, κατέληξε ο κ. Κούτρας, «δεν πρέπει να λησμονείται η διακηρυγμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες -ως έντιμος διαμεσολαβητής, χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φιλική προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό- ώστε να συνεισφέρει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ