V. Putin: Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει τον εξισλαμισμό της χώρας

V. Putin: Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει τον εξισλαμισμό της χώρας

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σήμερα πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, είπε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μιλώντας την επομένη της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους ο Putin είπε: "Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε... πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της".

Ο Putin είπε ακόμη πως ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 θα σταλεί στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, μετέδωσαν το Interfax και άλλα πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ρωσία θα στείλει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Σε ξεχωριστή δήλωση προς τα πρακτορεία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ο δεύτερος πιλότος του καταρριφθέντος SU-24 είναι ασφαλής και επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο V. Putin συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

"Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο" παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού τζετ χθες, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο τούρκους πολίτες.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το συμβάν. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματά μας επί των συνόρων μας», δήλωσε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε για μια ακόμη φορά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τονίζοντας ότι του ζητήθηκε «10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών» να φύγει από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Τούρκοι δεν γνώριζαν την εθνικότητα του αεροσκάφους όταν τον κατέρριπταν. «Ενημερωθήκαμε για την παρουσία ενός αεροσκάφους άγνωστης εθνικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρ'' όλα αυτά ο Erdogan κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Κανείς δεν είναι αφελής», υπογράμμισε. «Εκείνοι (οι Ρώσοι) ισχυρίζονται ότι θέλουν να βάλουν κατά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), όμως σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν μαχητές του Νταές. Πλήττουν τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουκάκ», επέμεινε ο ρπόεδρος της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama "για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης", μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους εχθές το βράδυ.

"Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Barack Obama υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

A. Merkel: "Μόνη λύση η πολιτική λύση"

«Μόνη λύση είναι η πολιτική λύση», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, αναφερόμενη στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, με την οποία, όπως είπε, «η κατάσταση επιδεινώθηκε για άλλη μια φορά». Απηύθυνε δε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πρέπει τώρα να κάνουμε το παν προκειμένου να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Βεβαίως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα εδάφη της, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε σε πόσο τεταμένη κατάσταση βρισκόμαστε τώρα στη Συρία και στην περιοχή της. Μίλησα χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα να κάνει τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε η A. Merkel, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016.

«Αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά είναι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», συνέχισε η Καγκελάριος, για να τονίσει ότι «πρέπει να είναι ένας κοινός αγώνας της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι λέμε ένα καθαρό 'όχι'' στην τρομοκρατία, στην αγριότητα τέτοιων οργανώσεων».

Ασφαλής και ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους

Ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu και μετέδωσε το IFAX.

"Η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο πιλότος επαναπατρίστηκε στη βάση μας" στο Χμέιμιμ της Συρίας, δήλωσε ο Shoigu, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Shoigu ευχαρίστησε "όλους τους άνδρες του ρωσικού στρατού που πήραν τεράστια ρίσκα κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας" για να σώσουν τον πιλότο. Ο άλλος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία είχε γνωστοποιήσει ότι ο ένας από τους δύο ρώσους πιλότους του Su-24 διασώθηκε από τον συριακό στρατό και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

"Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Κοινά σχέδια με την Τουρκία μπορεί να ακυρωθούν

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Medvedev σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 αναπτύσσει στη Συρία η Ρωσία

Η Ρωσία θα αναπτύξει στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Shoigu.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, ο οποίος ανέφερε πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας και συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.

ΗΠΑ: Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στο συριακό εναέριο χώρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρίφθηκε από την Τουρκία χθες χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος είπε, παράλληλα, ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού.

Διαβάστε ακόμα:

- A. Davutoglu: Η Ρωσία είναι μια φιλική και γειτονική χώρα

- Ρωσία: Θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

- Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στην περιοχή

- Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία