Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: έκκληση για χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: έκκληση για χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει νέα έκκληση για χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στην Ευρώπη.

Ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν σε υψηλούς αριθμούς στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει σήμερα έκκληση στους χορηγούς για επιπλέον στήριξη 96,15 εκατομμυρίων δολαρίων για τους χειμερινούς μήνες για την Ελλάδα και τις χώρες που έχουν επηρεαστεί στα Βαλκάνια.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή πιθανότατα θα επιδεινώσουν την ταλαιπωρία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα και ταξιδεύουν μέσα από τα Βαλκάνια, και μπορεί να επιφέρουν επιπλέον απώλειες ζωών εάν δε ληφθούν επαρκή μέτρα άμεσα. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της Υ.Α. για τον χειμώνα, αναμένεται ότι πιθανόν να υπάρχουν έως και 5.000 αφίξεις την ημέρα από την Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Το σχέδιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των χωρών που επηρεάζονται από την κρίση όπως η Κροατία, η Ελλάδα, η Σερβία, η Σλοβενία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξουν κι άλλες ανθρωπιστικές τραγωδίες και απώλειες ζωών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η Υ.Α. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ετοιμάσει, να προσαρμόσει και να βελτιώσει τις υφιστάμενες δομές στέγασης και υποδοχής για τον χειμώνα («winterization») και να παρέχει καταλύματα έκτακτης ανάγκης όπως οικογενειακές σκηνές, οικίσκους για πρόσφυγες και σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls) που διαθέτουν θέρμανση.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Tα πακέτα βοήθειας που θα διανεμηθούν στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες θα περιλαμβάνουν χειμωνιάτικα ρούχα και κουβέρτες καθώς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την προστασία των ανθρώπων από τα καιρικά φαινόμενα.

Η μεταφορά με λεωφορεία ή τρένα είναι διαθέσιμη σε πολλά μέρη, αλλά σε αρκετές περιοχές υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που πρέπει να διανύσουν με τα πόδια οι πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής. Εάν οι κρατικές αρχές ή άλλοι εταίροι δεν είναι σε θέση να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις, τότε η Υ.Α. θα εξετάσει ως προσωρινό μέτρο την παροχή μέσων μεταφοράς προς τα κέντρα υποδοχής. Στόχος θα είναι να επιταχύνει την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας και να μειώσει έτσι την έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα. Παρομοίως, η Υ.Α. θα συνεργαστεί με κρατικές και τοπικές αρχές, οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού, ΜΚΟ και τοπικά δίκτυα εθελοντών ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά στην παροχή ζεστών γευμάτων και ροφημάτων σε βασικά σημεία άφιξης και κέντρα υποδοχής.

Η Υ.Α. θα προετοιμάσει επίσης για τον χειμώνα τα συστήματα παροχής ύδρευσης (μόνωση σωληνώσεων παροχής νερού, αντλιών, δεξαμενών και ταμιευτήρων για να μη παγώνουν, καθώς και παροχή επαρκών θερμαινόμενων εγκαταστάσεων για όλα τα σημεία ύδρευσης) και τα συστήματα αποχέτευσης (μόνωση αποχετευτικών σωληνώσεων, σηπτικών βόθρων κ.λπ. για να μη παγώνουν, θέρμανση του νερού για τα ντους και παροχή επαρκών θερμαινόμενων εγκαταστάσεων για τις τουαλέτες, τα ντους, τους νιπτήρες και τα πλυντήρια).

Η έκκληση των 96,15 εκατομμυρίων δολαρίων που απευθύνουμε σήμερα βασίζεται στην έκκληση έκτακτης ανάγκης για το Αρχικό Σχέδιο Ανταπόκρισης για την Προσφυγική Κρίση στην Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, και τη συμπληρωματική έκκληση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2015), που δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Η έκκληση για την προετοιμασία για τον χειμώνα θα αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, καλώντας τους εταίρους να συνεργαστούν με την Υ.Α. και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) για μια ανταπόκριση ευρέου φάσματος. Η έκκληση αυτή δεν περιλαμβάνει δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του σχεδίου των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε από τα ενδιαφερόμενα κράτη στη Σύνοδο για την Μεταναστευτική Οδό των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου 2015. Η κοστολόγηση των δράσεων αυτών έχει αναληφθεί προς το παρόν σε συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Με τη νέα έκκληση, το σύνολο του συμπληρωματικού απαιτούμενου ποσού φτάνει σήμερα τα 172.724.529 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ