Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της

Επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και εικόνα μεγαλοϊδεατισμού για τον ρόλο της Τουρκίας περιελάμβανε η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Μαλάτεια. Ο Μεβλούτ Τσαβούγλου κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν αντέδρασε όταν η «κακομαθημένη» Ελλάδα, όπως χαρακτήρισε τη χώρα μας, εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στον Οργανισμό αν δεν άλλαζε την ονομασία, ενώ έκανε λόγο για μια Τουρκία μεγαλύτερη από την Τουρκία που πρέπει να δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της, σύμφωνα με το Anadolu.

Εξηγώντας ότι η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ και τη γεωπολιτική του θέση, o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η χώρα του τα έχει όλα αυτά και δυναμώνει κάθε μέρα. Πρόσθεσε, δε, ότι  πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με αγάπη για την πατρίδα.

Δηλώνοντας ότι όλος ο κόσμος είδε πόσο δυνατό ήταν το τουρκικό έθνος στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο», όπως τη χαρακτήρισε, ο  Μ. Τσαβούσογλου: «Η διακοπή των πολέμων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλία για τα δικαιώματα και το δίκαιο των ομογενών, ο Τσαβούσογλου συμπλήρωε «έχουμε ευθύνες απέναντι στην ιστορία» και ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία».

Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα και ότι θα πρέπει να δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. «Το μέρος που δεν πάμε δεν είναι δικό μας. Η σημαία μας πρέπει να κυματίζει σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σύμφωνα με το Anadolu.

«Κακομαθημένη Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι «όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας, δεν έχουμε να κάνουμε», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Τουρκία δεν θα συναινέσει.

Στο σημείο αυτό... θυμήθηκε την Ελλάδα κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι δεν αντέδρασε όταν εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στον Οργανισμό αν δεν άλλαζε την ονομασία,

«Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και πόσο δύσκολο είναι για ένα έθνος να το αποδεχτεί. Πού ήσασταν όταν η "κακομαθημένη" Ελλάδα εμπόδιζε τη Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ για 12 χρόνια; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη;», ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου.