Τρομάζουν τους ειδικούς οι εισαγωγές covid -  1.940 νοσηλευόμενοι αυξάνουν την πίεση στο ΕΣΥ

Τρομάζουν τους ειδικούς οι εισαγωγές covid - 1.940 νοσηλευόμενοι αυξάνουν την πίεση στο ΕΣΥ

Οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται και πάλι με τις εισαγωγές ασθενών με covid σε κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την τελευταία εβδομάδα να φτάνουν τις 1.940. Έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα καταδεικνύει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τις 6.000 για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Τετάρτη.

Με νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, καθώς και με ενδεχόμενη επίταξη ιδιωτών γιατρών απαντά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «εθνική μάχη».

Πάνω από 200 εισαγωγές την ημέρα

 

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 25-31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, ήταν 1.940, που σημαίνει ότι σε ημερήσια βάση, οι ανήλθαν σε πάνω από 200 την ημέρα, αριθμός ικανός να γεμίσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197, διαμορφώνοντας τον λόγο εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια εξαιτίας ίασης σε 1,62.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 6.682, αποτελώντας το 25% (-7,41% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. 

Ξεπέρασαν τις 6.000 τα κρούσματα και σήμερα

 

Σε ημερήσια βάση, τα κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 6.000, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, μετά το «μαύρο» ρεκόρ με 6.700 μολύνσεις την Τρίτη. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 6.100 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο.

Στους 431 ανέρχονται οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ καταγράφηκαν και 49 νέοι θάνατοι.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

 

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και για άλλες περιφέρειες της χώρας, που βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, όπου σημειώνεται, εντοπίζεται και η μεγαλύτερη επιβράδυνση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «εθνική μάχη», ωστόσο απέκλεισε νέο lockdown, βεβαιώνοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσουν.

Η κυβέρνηση, με δεδομένες τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των ειδικών, προχωρά σε νέα μέτρα μόνο για εμβολιασμένους από το ερχόμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Στην προσπάθεια να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας, οι ανεμβολίαστοι σύντομα δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με το Δημόσιο, να πραγματοποιήσουν αγορές ούτε να διασκεδάσουν.  

Ιδιώτες γιατροί στην ενίσχυση του ΕΣΥ

 

Όσον αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πίεσης στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προειδοποίησε με υποχρεωτικές διαδικασίες τους ιδιώτες γιατρούς.  

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια.

Ο Θ. Πλεύρης, εξήγησε πως με την τροπολογία «παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ- και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση».

Ο υπουργός σημείωσε πως ήδη «λαμβάνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία» και παράλληλα «ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα».

Επισήμανε δε πως με το ίδιο ποσό θα αμείβονται και οι γιατροί του ΕΣΥ για εφημερίες που κάνουν πάνω από το πλαφόν και με τα ίδια φορολογικά κίνητρα.

Η κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των νέων «μαύρων» αριθμών από τον ΕΟΔΥ, απλά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης τόσο σχετικά με τα νέα κρούσματα, όσο και με τις εισαγωγές.