Τουρκία: Κλειστές οι περισσότερες υπηρεσίες στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη λόγω "ενδεχόμενης απειλής"

Τουρκία: Κλειστές οι περισσότερες υπηρεσίες στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη λόγω "ενδεχόμενης απειλής"

Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη υπολειτουργεί σήμερα, καθώς έκλεισε τις περισσότερες υπηρεσίες του έπειτα από πληροφορίες για "ενδεχόμενη απειλή", ανακοίνωσε η διπλωματική αντιπροσωπεία.

"Έπειτα από πληροφορίες που αφορούν ενδεχόμενη απειλή κατά του γενικού προξενείου των ΗΠΑ, το προξενείο θα λειτουργήσει σήμερα με περιορισμένο προσωπικό και υπηρεσίες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που ανάρτησε χθες στο διαδίκτυο.

Τα "μη επείγοντα" ραντεβού που αφορούν για παράδειγμα τις αιτήσεις θεώρησης διαβατηρίου "ακυρώνονται και θα οριστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία", αναφέρει η ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι άλλες αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Τουρκία λειτουργούν κανονικά.

Πολυμελής υπηρεσία ασφαλείας, αποτελούμενη από αμερικανούς στρατιώτες και τούρκους αστυνομικούς, έχει σταθμεύσει έξω από το κτίριο του προξενείου, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν κάνει λόγο το Σάββατο για "επικείμενη απειλή" κατά του προξενείου τους στην τουρκική μεγαλούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες βράδυ ότι δεν έχει πρόσθετες πληροφορίες για το είδος της απειλής και κάλεσε τους "πολίτες να αποφύγουν την περιοχή αυτή".

Η ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) είχε αναλάβει την ευθύνη τον Αύγουστο για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη στην οποία δεν υπήρξαν θύματα.

Οι τουρκικές αρχές διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον συναγερμό για τρομοκρατική απειλή μετά την επίθεση στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου, με 103 νεκρούς, την οποία απέδωσαν στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ