Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι από την τραγωδία στον πύργο Grenfell

Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι από την τραγωδία στον πύργο Grenfell

Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί, πενήντα τραυματίες και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της φονικής πυρκαγιάς που μαίνεται στον πύργο Grenfell, ο οποίος καίγεται από τη 01:00 τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το BBC, ο αρχηγός της αστυνομίας, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα είναι «πολύπλοκη και χρονοβόρα» και ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται πως θα αυξηθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ένοικοι πέταγαν τα μωρά τους από το φλεγόμενο κτίριο στο συγκεντρωμένο πλήθος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα σώσουν από τις φλόγες. Οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα μέρη του κτιρίου καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται στους τελευταίους ορόφους.  

Η πυροσβεστική έλαβε κλήση στις 12:54 χθες το βράδυ. Τουλάχιστον 74 ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε 5 νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι για πολλούς αγνοούμενους.

Βρετανικά μέσα μεταδίδουν ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν ενοίκους να προσπαθούν να αποδράσουν με αυτοσχέδια «σχοινιά» από σεντόνια ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έκρηξη σε ψυγείο. H Evening Standard μεταδίδει την πληροφορία ότι άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, από τον 10ο έως 15ο όροφο ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα ότι μια μητέρα κρατώντας το μωρό της αγκαλιά ζητούσε βοήθεια από ένα ανοιχτό παράθυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πύργος (Grenfell Tower) είχε 120 διαμερίσματα, φιλοξενεί περίπου 200 ενοίκους και χτίστηκε το 1974.

Το πρωτοσέλιδο της Evening Standard:

Τελευταία ενημέρωση 14:48 - Οι ένοικοι του φλεγόμενου κτιρίου πέταγαν τα μωρά τους από τα παράθυρα

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν από τον πύργο Grenfell στο Λονδίνο, καθώς αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι πέταγαν τα μωρά τους από το φλεγόμενο κτίριο στο συγκεντρωμένο πλήθος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα σώσουν από τις φλόγες.

Τελευταία ενημέρωση 14:27 - Είκοσι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά 74 ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, από τους οποίους οι 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Αστυνομία αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί. 

Τελευταία ενημέρωση 13:23 - Έξι επιβεβαιωμένοι νεκροί σύμφωνα με την Αστυνομία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς ανέρχονται στα έξι. Εν τω μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί τις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών της πρωτεύουσας, το οποίο ωστόσο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

"Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

"Τα ειδικά πληρώματά μας αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί".

Τελευταία ενημέρωση 12:38 - «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου 

«Πολλοί άνθρωποι είναι αγνοούμενοι. Ορισμένοι μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε γείτονες και φίλους», δήλωσε ο Sadiq Khan στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Λίγο νωρίτερα, η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου ανέφερε «πολλούς θανάτους» και τουλάχιστον 50 τραυματίες από την καταστροφή.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει τις στιγμές απόγνωσης στο εσωτερικό του φλεγόμενου κτηρίου, όπου βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα.

Τελευταία ενημέρωση 10:59 - Την ύπαρξη νεκρών επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επεσήμανε επίσης ότι η Υπηρεσία βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς έξι μόλις λεπτά μετά την πρώτη κλήση που έλαβε, γεγονός που καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τελευταία ενημέρωση 09:48 - Αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Λονδίνου επιβεβαίωσε τους φόβους περί ύπαρξης "αριθμού νεκρών" ο οποίος όμως παραμένει αδιευκρίνιστος λόγω της "περιπλοκότητας της κατάστασης", όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται στο εσωτερικό του κτιρίου με αποτέλεσμα οι ομάδες διάσωσης να μην έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν όλους τους χώρους.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει κινητοποιηθεί με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα που βρίσκονται στο σημείο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που κατακαίει τον πύργο από κάτω προς τα επάνω.

Πρόκειται για τον πύργο (Grenfell Tower) που βρίσκεται στην περιοχή (Lancaster West Estate) στο δυτικό Λονδίνο.

Μερικοί ένοικοι έχουν εγκλωβιστεί από την φωτιά στον πύργο, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα των ορόφων που βρίσκονταν πιο πάνω, καθώς η φωτιά εξαπλώνονταν σύμφωνα με αναφορές βρετανικών ΜΜΕ, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές.

“Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια τραυματισμούς, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου” δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Προκύπτουν ερωτήματα γα την ασφάλεια του κτιρίου, τονίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου

- Συνεχείς προειδοποιήσεις των κατοίκων για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο Grenfell Tower

- Οι ένοικοι του φλεγόμενου κτιρίου πέταγαν τα μωρά τους για να τα πιάσει το συγκεντρωμένο πλήθος