«Τορπίλη» από T. Erdogan στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

«Τορπίλη» από T. Erdogan στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

«Τορπίλη» στην Συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το μεταναστευτικό έριξε σήμερα ο Ταγιπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η αποχώρηση του Α. Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία ενδεχομένως θα συμπαρασύρει και την Συμφωνία αυτή στην οποία έχουν ποντάρει όλα τα «χαρτιά» τους, Βερολίνο, Αθήνα και Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στην Ε.Ε. με αφορμή την προϋπόθεση που έχει τεθεί και ακόμη εκκρεμεί για την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου ώστε να είναι συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο. 

«Εμείς θα προχωρήσουμε τον δικό μας δρόμο μας, εσείς το δικό σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. απαιτεί να αλλάξουμε τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εκείνοι που επιτρέπουν σε τρομοκράτες να στήνουν αντίσκηνα, παρουσιάζονται σε μας με τέτοιες αξιώσεις..».

Ο τούρκος πρόεδρος με αυτό τον τρόπο εξέφρασε για μια ακόμη φορά την οργή του για το γεγονός ότι κούρδοι διαδηλωτές συμπαθούντες του ΠΚΚ είχαν στήσει σκηνές και περίπτερα στις Βρυξέλλες κατά την τελευταία επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου στην έδρα της Ε.Ε..

Η αναφορά αυτή του κ. Ερντογάν στον αντιτρομοκρατικό νόμο ,θέτει υπό αμφισβήτηση την σύντομη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νόμου ώστε να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την Συμφωνία απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Το ήδη επιφυλακτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως όλες οι προϋποθέσεις δεν θα εγκρίνει την Συμφωνία αυτή. 

Χωρίς όμως την υλοποίηση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα 76 εκατομμύρια τούρκους πολίτες, που ήδη διχάζει την Ευρώπη, η Τουρκία και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα ακυρώσουν και την Συμφωνία για το μεταναστευτικό, απειλώντας ουσιαστικά με άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών, που θα κατακλύσουν έτσι και πάλι την Ελλάδα.

Οι πέντε προϋποθέσεις που εκκρεμούν αφορούν την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς, την προστασία δεδομένων, την συνεργασία με την Europol, την δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη (συνεπώς και με την Κυπριακή Δημοκρατία) για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την αναθεώρηση της νομοθεσίας άλλα και των πρακτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ώστε να συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα με την οποία η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε δεκάδες ρυθμίσεις ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, είχε δεσμεύει ότι εντός των προσεχών ημερών θα ρυθμίζονταν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να μπορεί να υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση η Συμφωνία για την απελευθέρωση των Θεωρήσεων.

Τώρα πλέον όλα είναι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος ποτέ δεν είδε με ιδιαίτερη συμπάθεια την Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε φυσικά συζητά την αναμόρφωση του αντιτρομοκρατικού νόμου ,που στρέφεται κυρίως εναντίον των Κούρδων ,με τους οποίους πλέον είναι σε ανοικτό πόλεμο…

Στο ιδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Υπουργός ΕΕ, Μποζκίρ αποκλείοντας και αυτός το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οποιαδήποτε αναθεώρηση της νομοθεσίας και των πρακτικών που αφορούν την τρομοκρατία την στιγμή που η χώρα μας διεξάγει εντατικό αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.