Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία, πότε και πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία, πότε και πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων σε σχέση με το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας των μαθητών και των γονιών τους για την επιστροφή στα θρανία.

Εκτός απροόπτου μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επεξεργασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημόνων, ο οποίος άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Όταν και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους αξιωματούχους.

Αμέσως μετά και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας ακολούθησαν διαδοχικές συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κοινός παρονομαστής η επιθυμία τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου η εκπαίδευση να λειτουργήσει ξανά κανονικά. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων τουλάχιστον δύο φορές (μία την Τρίτη και μία την Τετάρτη) προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Εάν κάτι δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης πιθανότατα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως  και τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη. 

Εκτός λοιπόν απροόπτου το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου με ενίσχυση του testing στις σχολικές μονάδες  είτε με την αύξηση των self τεστ ανά εβδομάδα από δύο σε τρία για τους μαθητές ή και τη διενέργεια ενός rapid τεστ από τα παιδιά πριν αυτά επανέλθουν στα θρανία την πρώτη μέρα. Η δεύτερη εναλλακτική πάντως έχει αρκετά λειτουργικά προβλήματα, γιαυτό και δε φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει χρόνο. 

Βέβαιο επίσης  είναι ότι στοπ θα μπει  στις σχολικές εκδρομές , ενώ εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1.

Η  κυβέρνηση όμως δηλώνει  έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Εάν χρειαστεί  διατυπώνεται ήδη μέτρα: 

- Τα καταστήματα να κλείσουν ακόμα νωρίτερα στις 22.00 ή στις 23.00 το βράδυ.

- Η χωρητικότητα των καταστημάτων να μειωθεί και άλλο σε σχέση με το πόσοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται.

- Να μπει ολικό απαγορευτικό στους μη εμβολιασμένους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. 

Μέχρι πάντως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς αναζητείται το κατάλληλο τάιμινγκ για την ανακοίνωση της.