Την Παρασκευή με τον «Φιλελεύθερο» το βιβλίο «Δημόσια επιλογή»

Την Παρασκευή με τον «Φιλελεύθερο» το βιβλίο «Δημόσια επιλογή»

Οι Φιλελεύθεροι “κτίζουν” τη δική τους βιβλιοθήκη. Σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον “Φιλελεύθερο” στα περίπτερα το βιβλίο του Eamonn Butler “Δημόσια Επιλογή”.

Η παραδοσιακή αντίληψη ότι η αγορά πολλές φορές αποτυγχάνει επειδή κυριαρχείται από το κοντόφθαλμο ατομικό συμφέρον και ότι το κράτος πρέπει και μπορεί να διορθώνει τις αποτυχίες της αγοράς γιατί υπηρετεί εξ ορισμού το δημόσιο συμφέρον, δέχθηκε αποφασιστική κριτική από τη σχολή της δημόσιας επιλογής.

Εφαρμόζοντας τεχνικές οικονομικής ανάλυσης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το κράτος και την πολιτική-τη συμπεριφορά και τις επιδιώξεις των πολιτικών, των κομμάτων, των ψηφοφόρων και των γραφειοκρατών, τα εκλογικά συστήματα, τις ομάδες συμφερόντων, τα συντάγματα-οι ερευνητές της σχολής της δημόσιας επιλογής έδειξαν ότι μακράν του να υπηρετεί πάντα το δημόσιο συμφέρον, το κράτος υπηρετεί συχνά τα ατομικά συμφέροντα των πολιτικών, των γραφειοκρατών και των οργανωμένων συμφερόντων.

Έδειξαν επίσης ότι εκτός από τις αποτυχίες της αγοράς υπάρχουν και οι αποτυχίες του κράτους, και ότι οι τελευταίες είναι συχνά πολύ χειρότερες, ακριβώς επειδή οι πολιτικές αποφάσεις έχουν κατά κανόνα καταναγκαστικό χαρακτήρα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαφυγής και δεν υπόκεινται στον διαρκή έλεγχο του ανταγωνισμού στην αγορά.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το ΚΕΦίM Μάρκος Δραγούμης.