Την απελευθέρωση Αμερικανού πάστορα ζήτησε ο Τραμπ από την Τουρκία

Την απελευθέρωση Αμερικανού πάστορα ζήτησε ο Τραμπ από την Τουρκία

Την υποστήριξή του προς τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία για να δικαστεί, με την  κατηγορία ότι συνδέεται με ισλαμιστικό γκρουπ που συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016, παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια υπόθεση που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ένας κύριος και χριστιανός ηγέτης στις ΗΠΑ, δικάζεται και διώκεται στην Τουρκία χωρίς λόγο», ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε πως «τον αποκαλούν κατάσκοπο αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος από όσο είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα του επιστραφεί να επιστρέψει στην πατρίδα στην όμορφη οικογένειά του όπου ανήκει».

Σημειώνεται ότι ο Μπράνσον, χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα ο οποίος έχει ζήσει στην Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, συνελήφθη με την κατηγορία ότι βοήθησε την ομάδα που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που έχει δει το κατηγορητήριο, ο πάστορας κατηγορείται και συνεργασία με τον ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν ο οποίος διώκεται από την Τουρκία. Η ποινή που αντιμετωπίζει ο Μπράνσον φθάνει έως και τα 35 χρόνια φυλάκισης.

Επισημαίνεται ότι η δίκη του Μπράνσον είναι μία από διάφορες ποινικές υποθέσεις που έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι δύο χώρες έχουν διαφορές και για τη φερόμενη υποστήριξη που παρείχαν οι Αμερικανοί σε κουρδική πολιτοφυλακή στη Βόρεια Συρία που οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.