Τι θα δούμε το καλοκαίρι σε Ηρώδειο κι Επίδαυρο

Τι θα δούμε το καλοκαίρι σε Ηρώδειο κι Επίδαυρο

Ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα μόνο με ελληνικές παραγωγές στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο είναι η φετινή πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις 17 παραγωγές, ξεχωρίσαμε τις ακόλουθες παραστάσεις.

Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει στο Ηρώδειο με ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019). Ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό.

Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Μικρούτσικος αποκαλούσε alter ego του. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου (15 και 17 Ιουλίου).

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, πιστή στο ραντεβού της, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού δύο οπερατικά γκαλά. Στο πρώτο, την Κυριακή 26/7, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς κ.ά. ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Μασκάνι (Καβαλλερία ρουστικάνα) και του Πουτσίνι (Τουραντότ).

Το δεύτερο γκαλά της Λυρικής στο Ηρώδειο, την Τρίτη 28 Ιουλίου, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της όπερας, την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Πονκιέλλι (Τζοκόντα), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και του Πουτσίνι (Τόσκα). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, στην πρώτη του εμφάνιση ως ο νέος μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν, διευθύνει την ορχήστρα σε ένα γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου μουσουργού (18/7). Θα ακουστεί η Πρώτη Συμφωνία, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, και το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τη σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Στις 20 και 21 Ιουλίου το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ. Η αγαπημένη τραγουδοποιός θα υποδεχτεί το κοινό της με την ορχήστρα της και μια νεανική χορωδία, με παραδοσιακά όργανα όπως η λάφτα, με μαντολίνο αλλά και άρπα.

ΜΟΝΙΚΑ

Στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο μας καλεί με δυο παραγωγές, τους «Πέρσες» του Αισχύλου (24-26/7) σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και έναν αξιόλογο θίασο: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Ξάφης, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας κ.ά. και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (31/7-2/8) σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που επιχειρεί το μεγάλο βήμα στη σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας με την παρθενική του επιδαύρεια κάθοδο σε ρόλο σκηνοθέτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Το καστ απαρτίζουν οι Βίκυ Σταυροπούλου (στον ομώνυμο ρόλο), Στεφανία Γουλιώτη, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στέλιος Ιακωβίδη, Γιάννης Κότσιφας, Αγορίτσα Οικονόμου, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (7-9/8), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Γιάννη Σαμψαλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Δημήτρη Διακοσάββα, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου κ.ά.

Η μικρή Επίδαυρος κρατάει το μουσικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί. Στο μουσικό θέατρο ακουμπά η παράσταση του Βασίλη Νούλα και των Nova Melancholia στη μπαρόκ όπερας του Μικελάντζελο Φαλβέτι «Η κιβωτός του Νώε» (31/7-1/8), το ίδιο και η παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Πανουργιά η όπερα του Φρανσίς Πουλένκ «Έχω μάτια στ’ αυτιά», που βασίζεται στην «Ανθρώπινη φωνή» του Κοκτώ (7-8/8).

Το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου η μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει τραγούδια παραδοσιακά από διάφορες χώρες. Ούτι, κανονάκι, νέι, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, waterphone και κοντραμπάσο είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές, συνδυάζοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

Αναλυτικά όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών